3 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. + 2-3 с.л. сок от компот
1 ч.л. канела
щипка сол
Форма с падащи стени (23-24 см диаметър) се намазва с масло. На дъното се изсипва 1/2 ч.ч. захар и се намокря с 2-3 с.л. сок от компот (кайсии, праскови или друг светъл компот). Слага се в загрята на 180 градуса фурна, докато захарта се карамелизира.
През това време ябълките се почистват от семките и се нарязват на полумесеци. Отделят се белтъците от жълтъците. Към белтъците се прибавя щипка сол и се разбиват с миксер до сгъстяване.
В друга купа се разбиват жълтъците с 1 ч.ч. захар и 1/2 ч.ч. сок от компот. На 2-3 пъти белтъчната смес се прибавя към жълтата, като се разбърква внимателно с шпатула до пълно хомогенизиране. След това по същия начин се прибавя и пресятото брашно. Ябълките се нареждат върху карамелизиранта захар и се поръсват с канела. Отгоре внимателно се изсипва пандишпанената смес.
Сладкишът се пече около 40-50 минути (пробва се с дървена клечица - трябва да излезе суха). Докато е топъл, сладкишът се обръща в поднос.
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас. В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
ИЗБРАНО