Необходими продукти:
- Голяма шепа филетирани бадеми
- 1 супена лъжица гхи или обикновено масло
- 2 глави червен лук, нарязани на ситно
- 4 скилидки чесън, нарязани на ситно
- парче джинджифил с размер на палец (около 40 г), ситно настърган
- 1 ч.л. смлян кимион
- 1 ч.л. смляна канела
- ½ ч.л. пушен сладък червен пипер
- 4 пилешки бутчета с кожата
- 2 червени чушки, нарязани на тънки ивици
- 1 голям лимон, нарязан на 6 дебели резена
- шепа зелени маслини, обезкостени
- 250 мл пилешки бульон или костен бульон
- 4 фурми без костилки или сушени кайсии, нарязани
- малка щипка чили на прах или 1 прясна червена люта чушка, нарязана (по избор)
- 150 г зелен фасул, разполовен
- шепа пресен кориандър, нарязан
- шепа пресен магданоз, нарязан
Начин на приготвяне:
- В голям сух тиган леко запечете бадемите за 2 минути до златисто (не откъсвайте очи от тях, тъй като загарят лесно), след това оставете настрана.
- В същия тиган загрейте гхито и леко запържете лука за 8 минути, докато омекне. Добавете чесъна, джинджифила и подправките и запържете още 1 мин.
- Сложете пилешките бутчета с кожата надолу и гответе, докато кожата стане златиста и хрупкава, след това обърнете и гответе до леко златисто от другата страна.
- Добавете червените чушки, резените лимон, маслините, бульона и фурмите или кайсиите (и лют червен пипер, ако използвате). Оставете да къкри с капак за около 40 минути, докато пилето се сготви.
- Ако смятате, че сосът е твърде воднист, махнете капака и го оставете да се редуцира малко. Ако е твърде гъст, добавете още няколко супени лъжици вода.
- Сложете зеления фасул за последните 4 минути от времето за готвене. Подправете на вкус и отгоре сложете кориандъра, магданоза и препечените бадеми и поднесете.