7 г суха мая
6 с.л. прясно смляно ленено семе, накиснати в 16 с.л. фреш за половин час - еквивалент на 3 средно големи яйца
200 мл фреш равни части лимон, ябълка, цвекло
80 г сироп агаве
20-25 капки сироп стевия
1 ч.л. течна ванилия
1 ч.л. лимонова кора
80 мл олио гроздови семки
200 г желе от дренки
бадеми за украса
Използвах машина за хляб на 14 минути програма за месене на тесто. Сложих набъбналото ленено семе и затопления фреш с активираната мая и две супени лъжици от брашното, постепенно добавих, докато се върти перката, сиропа от агаве и стевия, 500 г брашно (малко по малко), 60 мл от мазнината (с кокосово масло ще стане по-добре), подправките. Оставих да се меси до края на програмата, извадих кофичката, покрих я и я сложих за 1 час върху топъл радиатор да втаса. Сложих я пак да се меси 14 минути, може да се наложи да се ръсне малко брашно от останалите 50 г, колкото да се отлепи тестото от стените, но да си остане лепкаво, въздушно и на конци. Повторих процедурата по втасването до удвояване на обема.
На подмазан плот (с останалите 20 мл мазнина) го разстелих с ръце на тънко - 1 см приблизително, намазах го равномерно с желето от дренки, завих го на стегнато руло, усуках го около оста и после оформих 2 козунака в две форми, постлани със сладкарска хартия, оставих ги пак върху радиатор, покрити за половин час, намазах ги с четка с малко от оставената ленена каша (вместо белтък) поръсих с бадеми и пекох в загрята на 160 градуса фурна 25 минути, като от тях последните 10 минути ги покрих с хартия, за да не се препече. Проверих с дървено шишче дали са готови.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност