Необходими продукти:
- 200 г свински врат, нарязан на кубчета
- 1 ч.ч. бира
- Сокът от половин буркан с кисели краставички
- Червен пипер
- Черен пипер
- Мащерка
- Риган
- Ябълков оцет
- 100 г ориз, сварен
- Зехтин
- 1 стрък праз лук, наситнен
- 1 глава кромид лук, наситнена
- 1 морков, на едро
- 150 г кисело зеле, наситненото
- 100 мл. доматено пюре
- 1 ч.л. кафява захар
- 1 с.л. кетчуп
- 4 кисели краставички, нарязани на малки кубчета
- Консерва червен боб
- Краве масло
- Сушен копър
- Пресен копър
- Пресен магданоз
Начин на приготвяне:
- Месото се нарязва на кубчета и се овкусява със зехтин, 1 ч.ч. бира, сока от половин буркан кисели краставички, червен и черен пипер, мащерка, риган и 2 с.л. ябълков оцет. Оставя се в хладилник, увито в стреч фолио, за 2 часа или едно денонощие.
- Сваряват се 100 г ориз според инструкциите на опаковката.
- В нагорещен тиган се запържват късчетата свинско и когато хванат коричка се оставят настрана.
- В 2 с.л. зехтин се запържват 1 стрък праз, 1 глава кромид лук и един голям морков, нарязан на едро. След 3 мин. се добавя ориза и всичко се разбърква.
- Когато продуктите се позапържат, се отделят в една купа настрана и в същия тиган се изсипва наситненото кисело зеле.
- След 5 мин. му се добавя червен пипер, разбърква се, а после се изсипват доматеното пюре, 1 ч.л. кафява захар, малко кетчуп и черен пипер. Когато водата се изпари, сваляме тигана от котлона.
- Ред е в отделен тиган да се запържат киселите краставички и червения боб от консерва, който предварително се изцежда от течността в консервата и се измива под течаща вода. Слага се бучка краве масло, риган и сух копър.
- Добавят се всички останали продукти, гозбата се разбърква, наситняват се малко пресен копър и магданоз и се оставя да покъкри до желаната гъстота.