Необходими продукти:
- 200 г желирано телешко шкембе
- 200 г свински врат
- 200 г телешки гърди
- 1 глава червен лук
- 100 мл смлени домати от консерва
- Червен пипер
- Черен пипер
- Дафинов лист
- 2 скилидки чесън
- 3 с.л. краве масло
- Копър и магданоз, наситнени
- 2 л телешки бульон
- 1 ч.л. куркума
- 1 ч.л. кимион
- 1 ч.л. мащерка
- 200 мл прясно мляко
- 2 стръка целина
- Зехтин
Начин на приготвяне:
- Шкембето се нарязва на кубчета и се покрива с вода в малка тенджерка. След завиране, огънят се намаля и то се оставя да къкри за 20 мин.
- През това време в добре загрят тиган с малко зехтин на дъното се запържва свинския врат, нарязан на кубчета и овкусен с малко мащерка, сол и черен пипер. Месото се изважда настрана.
- Телешките гърди също се нарязват на кубчета и се запържват и овкусяват по същия начин. Изваждат се след получаване на приятна коричка.
- В същия тиган се запържват наситнените лук и чесън.
- Двата вида месо се връщат в тигана, поръсват се с червен и черен пипер и се разбъркват със зеленчуците.
- Изсипват се доматите от консерва, малко от телешкия бульон, котлонът се намаля и се изчаква течността да се поизпари.
- Всичко това се прехвърля в голяма тенджера, заедно с вече поомекналото шкембе, заедно с чорбата.
- Съдът се запълва с 2 л. от телешкия бульон, добавят се двата наситнени стръка целина, дафинов лист, куркумата, кимионът и още мащерка. Супата се оставя да поври за 25 мин.
- Силата на котлона се сваля до средна и с постоянно разбъркване се добавя леденостуденото прясно мляко.
- В малък тиган на умерен огън се разтопява маслото и когато то започне да "бълбука", се изсипват 2 с.л. червен пипер, които веднага се разбъркват и всичко това се долива в тенджерата.
- Супата с три вида месо се гарнира с наситнените копър и магданоз и се сваля от огъня да почине за 10 мин.
- Сервира се гореща с поднесени люти чушки и смес от наситнен чесън с оцет.