Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Жълтъците са богати на витамин D: Как да ги готвим правилно, за да го съхраним

Методите са няколко


Спокойно можем да определим яйцата като един от най-консумираните продукти в света. Ако преди жълтъкът се славеше с лоша репутация, свързана с лош холестерол, напоследък се появяват нови проучвания, които доказват точно обратното.

Погледнем ли по-отблизо в състава му, ще видим, че ползите му за здравето не са никак за подценяване. Жълтъкът съдържа лутеин, който предотвратява дегенерацията на макулата. Той осигурява почти половината протеин в цялото яйце, изключително важен за правилното функциониране на мускулите. Освен това жълтъкът е един от малкото качествени източници на витамин D и осигурява омега-3 мазнини на тялото, за които е доказано, че помагат за добрата работа на сърцето. И именно днес ще отворим темата за ценния витамин D, или по-точно как да готвим яйцата правилно, така че в тях да остане колкото се може повече от него след термична обработка.

Снимка: iStock by Getty Images

От проучването на учените от университета в Нюкасъл се разбира нещо много интересно - за да се извлече максимална полза от полезните свойства на яйцата, е важно да се съхраняват по правилен начин.

"Искате ли да запазите повече от витамина D, дръжте ги на стайна температура, а не в хладилника", казва Том Хил, водещ автор на проучването и професор по храненето в университета в Нюкасъл.

Това условие е трудно за изпълнение и не ви съветваме да го правите, особено ако обичате вкъщи да ви е по-топло. Рискът яйцата да се развалят нараства значително, а с него и опасността от хранителни натравяния. Съсредоточете се повече върху метода на готвене и сложете него като приоритет.

По данни на учените, бърканите яйца оглавяват класацията и запазват най-голямо количество от витамин D в себе си. След това се нареждат пошираните, твърдо сварените и пържените.

Тези резултати само могат да ви насърчат да замените зърнената закуска с питателна, съдържаща яйца и зеленчуци. Благодарение на тях ще си набавите чудесно количество протеини, витамини и полезни мазнини, за да сте активни чак до обедните часове.

Дайте оценка:

Тагове: яйца

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче