Мариноването е техника, използвана от векове за подобряване на вкуса и текстурата на месата. То включва накисване на месото в смес от подправки, билки, олио и различни видове киселина (като оцет или лимонов сок) за определен период от време. Този процес не само добавя вкус към мръвките, но също така ги прави по-нежни и крехки. Вижте основните правила при този процес, които, ако спазвате, ще постигате отличен резултат всеки път.
Пилешко месо
Пилешкото месо е известно със своята деликатна структура, което го прави малко по-сухо, ако не се обработи правилно. За да предотвратите това, добре е да го мариновате между половин до два часа преди готвене. По-кратките периоди на мариноване работят добре за жулиенчета или други части от птицата, които са тънко нарязани. Целите гърди, бутчетата и крилцата имат нужда от повече време.
Ако използвате кисела смес, подправки с оцет, вино или лимонов сок, не забравяйте да намалите времето до около 30 минути. Маринати, които включват зехтин и билки, могат без проблем да престоят до 2 дни в хладилника, като тука важи максимата - колкото повече, толкова по-вкусно. Често използвани продукти при третирането на пилешкото са още чесънът, горчицата и пчелният мед. От подправките най-подходящ е розмаринът.
Телешко
Препоръчва се да го оставите да се маринова за минимум от 2 до 4 часа преди готвене. А най-добре работи времевият период от 12 или 24 часа. Зехтин, различни подправки, чесън, лук, лимон и проткоал - всички те са отлични. Прясното мляко пък помага за това месото да стане по-крехко.
Свинско
Свинското месо има различен състав на мазнини в сравнение с другите меса, което означава, че реагира добре както на мокри, така и на сухи маринати. За мократа го сложете да се маринова най-малко 4 часа, а за сухата, която се прави с микс от подправки, можете да увеличите времето до 8-12 часа. Ако използвате зехтин, няма проблем да оставите свинското месо да се овкусява до две денонощия преди готвене. Сокът от буркан с кисели краставички върши чудеса.
Агнешко
Тук отлично действат вариантите от половин или цяло едно денонощие. Ако заложите на по-дългия период, ще подсилите вкуса на агнешкото, а с по-краткия - ще го запазите по-стегнато.
Риба и морски дарове
Рибата и морските дарове са деликатни и имат тенденция бързо да извличат влагата и да стават жилави, когато се третират грубо. Поради тази причина обикновено не е необходимо да ги мариновате дълго време. Ако обаче искате да добавите по-интересен вкус към този вид месо, мариновайте го с джинджифил, лимон, зехтин, черен и червен пипер, малко бяло вино и чесън, но не за повече от 30-45 минути.