Приготвянето на домашен течен шоколад е чудесен начин да се насладите на неустоимия му вкус, който можете да изберете според собствените си предпочитания.
Освен че е вкусен, домашният течен шоколад може да бъде и по-здравословен от вариантите, които се предлагат в магазините, защото сами контролирате качеството и количеството на продуктите.
За да получите хубава текстура и плътен вкус е добре да следвате няколко основни правила:
Изберете качествено какао
Качеството на какаото е от съществено значение за вкуса на течния шоколад. Използвайте неподсладено такова или висококачествен твърд шоколад.
Пълномаслена млечна или по-лека основа
В зависимост от предпочитанията си можете да използвате различни видове мляко или сметана. За по-кремообразна консистенция заложете на пълномаслените, а за по-лек вкус сложете бадемово, кокосово или соево мляко.
Сладост по избор
Регулирайте сладостта на течния шоколад според личните си предпочитания. Можете да използвате захар, мед, сироп от агаве или стевия като подсладител.
Добавки и аромати
Обогатете вкуса на течния шоколад с различни ароматни съставки като ванилия, канела, ликьор и дори морска сол. Ако обичате хрупкавостта, изберете любимите си видове ядки.
А сега да видим няколко страхотни рецепти за домашен течен шоколад с еднаква основа, но всяка от тях със своите специфични съставки. След това е редно да приготвите и една голяма доза палачинки.
Класически течен шоколад
Необходими продукти:
- 200 грама натрошен тъмен шоколад със 70% какао
- 1/2 ч.ч. пълномаслено мляко
- 1/4 ч.ч. захар
- 1/4 ч.ч. масло
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
- В малка тенджера загрейте млякото и захарта на среден огън, докато захарта се разтвори напълно.
- Добавете натрошения шоколад и разбърквайте, докато се разтопи и сместа стане гладка.
- Сложете маслото и продължете да разбърквате, докато се разтопи и бъде поето добре в шоколадовата смес.
- Свалете тенджерата от огъня и добавете ваниловия екстракт.
- Оставете сместа да се охлади леко, след което я изсипете в буркан и я съхранявайте в хладилник
Веган течен шоколад (без мляко и други млечни продукти)
Необходими продукти:
- 200 грама натрошен тъмен шоколад без мляко
- 1/2 ч.ч. кокосово мляко
- 1/4 ч.ч. кленов сироп или агаве сироп
- 1/4 ч.ч. кокосово масло
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
- В малка тенджера загрейте кокосовото мляко и кленовия сироп на среден огън, докато сместа стане топла.
- Добавете натрошения шоколад и разбърквайте, докато се разтопи и сместа стане гладка.
- Сложете кокосовото масло и продължете да разбърквате, докато се разтопи.
- Свалете тенджерата от огъня и добавете ваниловия екстракт.
- Оставете сместа да се охлади леко, след което я изсипете в буркан и я съхранявайте в хладилник.
Течен шоколад с лешници
Необходими продукти:
- 200 грама натрошен млечен шоколад
- 1/2 ч.ч. пълномаслено мляко
- 1/4 ч.ч. захар
- 1/4 ч.ч. масло
- 1/2 ч.ч. лешникова паста (или натрошени и смлени лешници)
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
- В малка тенджера загрейте млякото и захарта на среден огън, докато захарта се разтвори напълно.
- Добавете натрошения млечен шоколад и разбърквайте, докато се разтопи и сместа стане гладка.
- Сложете маслото и продължете да разбърквате, докато се разтопи.
- Прибавете лешниковата паста (или смлените лешници) и разбърквайте, докато се смесят добре.
- Свалете тенджерата от огъня и добавете ваниловия екстракт.
- Оставете сместа да се охлади леко, след което я изсипете в буркан и я съхранявайте в хладилник