Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Тайната на зашеметяващия домашен течен шоколад, която ще ви заинтригува

И бонус - три лесни рецепти


Приготвянето на домашен течен шоколад е чудесен начин да се насладите на неустоимия му вкус, който можете да изберете според собствените си предпочитания.

Освен че е вкусен, домашният течен шоколад може да бъде и по-здравословен от вариантите, които се предлагат в магазините, защото сами контролирате качеството и количеството на продуктите.

За да получите хубава текстура и плътен вкус е добре да следвате няколко основни правила:

Изберете качествено какао

Качеството на какаото е от съществено значение за вкуса на течния шоколад. Използвайте неподсладено такова или висококачествен твърд шоколад.

Пълномаслена млечна или по-лека основа

В зависимост от предпочитанията си можете да използвате различни видове мляко или сметана. За по-кремообразна консистенция заложете на пълномаслените, а за по-лек вкус сложете бадемово, кокосово или соево мляко.

Снимка: iStock by Getty Images

Сладост по избор

Регулирайте сладостта на течния шоколад според личните си предпочитания. Можете да използвате захар, мед, сироп от агаве или стевия като подсладител.

Добавки и аромати

Обогатете вкуса на течния шоколад с различни ароматни съставки като ванилия, канела, ликьор и дори морска сол. Ако обичате хрупкавостта, изберете любимите си видове ядки.

А сега да видим няколко страхотни рецепти за домашен течен шоколад с еднаква основа, но всяка от тях със своите специфични съставки. След това е редно да приготвите и една голяма доза палачинки.

Класически течен шоколад

Необходими продукти:

  • 200 грама натрошен тъмен шоколад със 70% какао
  • 1/2 ч.ч. пълномаслено мляко
  • 1/4 ч.ч. захар
  • 1/4 ч.ч. масло
  • 1 чаена лъжичка ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

  1. В малка тенджера загрейте млякото и захарта на среден огън, докато захарта се разтвори напълно.
  2. Добавете натрошения шоколад и разбърквайте, докато се разтопи и сместа стане гладка.
  3. Сложете маслото и продължете да разбърквате, докато се разтопи и бъде поето добре в шоколадовата смес.
  4. Свалете тенджерата от огъня и добавете ваниловия екстракт.
  5. Оставете сместа да се охлади леко, след което я изсипете в буркан и я съхранявайте в хладилник

Веган течен шоколад (без мляко и други млечни продукти)

Необходими продукти:

Снимка: iStock by Getty Images

  • 200 грама натрошен тъмен шоколад без мляко
  • 1/2 ч.ч. кокосово мляко
  • 1/4 ч.ч. кленов сироп или агаве сироп
  • 1/4 ч.ч. кокосово масло
  • 1 чаена лъжичка ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

  1. В малка тенджера загрейте кокосовото мляко и кленовия сироп на среден огън, докато сместа стане топла.
  2. Добавете натрошения шоколад и разбърквайте, докато се разтопи и сместа стане гладка.
  3. Сложете кокосовото масло и продължете да разбърквате, докато се разтопи.
  4. Свалете тенджерата от огъня и добавете ваниловия екстракт.
  5. Оставете сместа да се охлади леко, след което я изсипете в буркан и я съхранявайте в хладилник.

Течен шоколад с лешници

Необходими продукти:

  • 200 грама натрошен млечен шоколад
  • 1/2 ч.ч. пълномаслено мляко
  • 1/4 ч.ч. захар
  • 1/4 ч.ч. масло
  • 1/2 ч.ч. лешникова паста (или натрошени и смлени лешници)
  • 1 чаена лъжичка ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

  1. В малка тенджера загрейте млякото и захарта на среден огън, докато захарта се разтвори напълно.
  2. Добавете натрошения млечен шоколад и разбърквайте, докато се разтопи и сместа стане гладка.
  3. Сложете маслото и продължете да разбърквате, докато се разтопи.
  4. Прибавете лешниковата паста (или смлените лешници) и разбърквайте, докато се смесят добре.
  5. Свалете тенджерата от огъня и добавете ваниловия екстракт.
  6. Оставете сместа да се охлади леко, след което я изсипете в буркан и я съхранявайте в хладилник

Дайте оценка:

Тагове: краве масло бяла захар ванилия черен шоколад прясно мляко готварска сметана натурален шоколад кокосово мляко

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче