Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

За 30 минути: Няколко бързи ястия, в които главен герой са картофите

Не стоите дълго време пред печката и бъдете сити


Разнообразни, засищащи и непретенциозни — картофите отдавна са в основата на ежедневната кухня, без значение от сезона. Те присъстват в националните рецепти на десетки страни, както като гарнитура, така и като основно ястие. Но когато времето е ограничено и трябва да се приготви нещо вкусно за по-малко от половин час, картофите често остават пренебрегнати, заради заблудата, че изискват дълга термична обработка.

Истината е, че ако се подходи с правилната техника и комбинация от съставки, картофите могат да се превърнат в изненадващо бърз и пълноценен обяд или вечеря. Въпросът е не толкова какво да се сготви, а как — със сръчно нарязване, интелигентно използване на тигана или фурната и няколко добре подбрани добавки, те разгръщат пълния си потенциал. Освен това, с тях лесно се импровизира, а резултатът почти винаги е пълен с аромат и обичан от всички.

Предимството на картофите е, че се съчетават отлично както с млечни продукти и яйца, така и с пушени меса, подправки и зеленчуци. Ето три идеи, които изискват не повече от 30 минути, но предлагат вкус, който ще ви накара да ги повтаряте отново и отново.

Картофи със сирена на тиган - златисти, хрупкави и топящи се в устата

Снимка: iStock by Getty Images • Снимката е с илюстративна цел

За това ястие е важно картофите да се нарежат възможно най-тънко — с ренде или остър нож — за да се сготвят бързо и равномерно. В предварително загрят тиган със зехтин или масло се задушават, докато започнат да добиват златист цвят. След това се добавят настърган кашкавал, сирене или дори синьо сирене, в зависимост от предпочитанията. Оставят се под капак няколко минути, докато всичко се слее в апетитна, хрупкава коричка. За контраст се добавя щипка прясно смлян черен пипер и стрък магданоз. Комбинират се прекрасно със свежа салата или резен домат. Това е идеален избор за бърз обяд или късна вечеря, когато се търси нещо просто, но с характер.

Салата с картофи, рохки яйца и горчица - френски шик през седмицата

Снимка: iStock by Getty Images • Снимката е с илюстративна цел

Малки картофи се сваряват цели в подсолена вода - отнема около 15 минути, особено ако се изберат пресни, с тънка кожа. През това време се приготвя дресинг от зърнеста горчица, зехтин, лимонов сок и щипка мед. Рохките яйца придават кремообразна текстура, която контрастира с твърдата структура на картофите. Всичко се смесва още топло, така че дресингът да попие максимално в картофите. При желание може да се добави шепа рукола или няколко каперси за допълнителна свежест. Получава се балансирано и леко ястие, подходящо за делнична вечеря с чаша бяло вино. Изненадващо фино за нещо толкова просто.

Бързи картофи с бекон и розмарин - ароматна класика с модерно лице

Снимка: iStock by Getty Images

В тази рецепта ключът е в предварителното бланширане на картофите - нарязват се на кубчета и се варят не повече от 7-8 минути. След това се прехвърлят в тиган с малко масло и запечен бекон, нарязан на ленти. Ароматът на розмарин се развива най-добре, ако се добави в самия край на готвенето. Нужни са още няколко минути за запичане, докато картофите придобият хрупкава коричка. За финал - щипка пушен пипер и ако обичате пикантно, няколко капки лют сос. Поднася се топло, с кисело мляко или чеснов сос. Бързо, сгряващо и абсолютно неустоимо ястие.

ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Тагове: розмарин пържене печене варене тиган тенджера картофи синьо сирене

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче