Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Ето какво се случва, когато съхранявате картофите заедно с плодове

Дали това е най-добрата идея?


Независимо дали приготвяте класическо картофено пюре, домашни пържени картофки или сгряваща касерола, трудно е да се отрече, че картофите са сред най-обичаните кореноплодни. Те са постоянен гост в почти всяка кухня и често попадат в списъка за пазаруване редом с плодовете - ябълки, круши, банани и други свежи продукти. Но малцина се замислят какво точно се случва, когато съхранявате картофи в близост до определени плодове и как това може значително да съкрати срока им на годност.

Снимка: iStock by Getty images

Причината се крие в етилена - газ, отделян от някои растения, който ускорява процеса на зреене. Определени плодове, като ябълки, пъпеши, банани, праскови и круши - отделят високи количества етилен. Самите картофи също го произвеждат, но за разлика от тях, са изключително чувствителни към него. Съхраняването им до силни "излъчватели" на етилен може да ускори процесите на зреене и да доведе до преждевременно разваляне - гниене, омекване и прорастване. Допълнително, ако картофите се съхраняват един върху друг, това също усилва ефекта, тъй като се ограничава въздушният поток и се създават идеални условия за бързо стареене.

Работи ли този трик за удължаване на живота на картофите

Макар че обикновено е безопасно да се консумират прораснали картофи (ако отстраните кълновете и няма признаци на развала), едва ли някой ги намира за апетитни. Това води и до интересен нюанс: някои изследвания твърдят, че етиленът всъщност може да потисне прорастването на картофите, но само при строго контролирани условия. Например, когато картофите се съхраняват при температури между 1,5 и 4 градуса по Целзий. От друга страна, друго проучване сочи, че излагането на етилен повишава съдържанието на редуциращи захари в картофите, което води до по-тъмно оцветяване при термична обработка - нещо нежелано при пюрета, супи или печени картофи.

Снимка: iStock by Getty Images

Въпреки че учените продължават да проучват точния ефект на етилена върху картофите, едно е сигурно - правилното съхранение значително удължава свежестта им. Идеалната температура е между 7 и 13 градуса по Целзий. По-топлата среда ускорява развалянето, а прекалено студената (като в хладилник) преобразува нишестето в захари, което пък води до нежелано покафеняване при готвене. Освен температурата, и светлината има значение - тя стимулира развитието на хлорофил и придава на картофите зелен оттенък, който не само изглежда непривлекателно, но може да е признак за образуване на соланин - естествен токсин.

Картофите също така се нуждаят от добра вентилация. Вместо найлонови пликове, използвайте кошници от тел, мрежести торбички или друг вид проветриви контейнери. Ако съхранявате картофите правилно - на тъмно, сухо и проветриво място, при подходяща температура - те могат да издържат свежи между два и три месеца. И все пак, бъдете наблюдателни: неприятната миризма, прекалено меката текстура или появата на плесен са сигурни знаци, че е време да ги изхвърлите.

ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Тагове: пържене печене картофи

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче