Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Няколко трика как винаги да избирате хубави банани и да ги запазите свежи по-дълго

Наслаждавайте им се всеки ден


Независимо дали планирате да изпечете бананов хляб или просто обичате да хапвате по един банан всеки ден, има няколко важни детайла, които ще ви помогнат да подберете най-добрите плодове в магазина.

Цветът, разбира се, е първото, което забелязваме - твърде зелените банани ще трябва да почакат, докато узреят, а прекалено покафенелите ще изискват спешно включване в сладкиш или смути. Но има още един, често пренебрегван признак, който е също толкова важен: състоянието на дръжките на бананите.

Малцина биха си купили банан, който вече е частично обелен. По същата логика, не бива да избирате банани с отчупени дръжки или наранени връхчета, където се вижда самият плод. Това е сигурен знак, че бананът е бил изложен на въздух и възможни замърсители. А както знаем, обелени плодове и зеленчуци не бива да се съхраняват на стайна температура повече от два часа. Макар банан с наранена дръжка технически да не е обелен, той вече е "отворен" за кислород и бактерии, които започват да го разграждат дълго преди да го обелите.

Снимка: Unsplash

В допълнение, ако сте от хората, които предпочитат бананите златистожълти, а не кафяви, избирането на плодове с цели и здрави дръжки ще забави окисляването - естествения процес, при който бананите потъмняват. Това се случва заради ензим, наречен полифенолоксидаза, който реагира с кислорода и ускорява покафеняването. Дори минимално нарушаване на кората ускорява този процес.

Защо е важно да покривате дръжките

След като сте избрали хубави банани и здрави банани, следва въпросът - как да ги съхранявате така, че да останат свежи възможно най-дълго? Отговорът отново се крие в дръжката. Възможно е някъде да видите, че дръжките на чепка с банани са увити в найлон и това не е случайно.Тези плодве отделят етилен - естествен газ, който регулира процеса на зреене. Те спадат към т.нар. климатерични плодове, които продължават да зреят и след като бъдат откъснати. С напредване на зреенето, те започват да отделят все повече етилен, което ускорява узряването не само на тях самите, но и на околните продукти.

Повредените плодове - включително тези с отчупени дръжки - отделят още повече етилен, което прави ситуацията още по-неблагоприятна. Затова, ако искате да запаизте бананите свежи за по-дълго време, обвийте дръжките им с кухненско фолио или парче стреч фолио. Така ще защитите и останалите плодове във фруктиерата ви.

Снимка: Unsplash

Етиленът не стои намясто - той се разпространява във въздуха и засяга чувствителни продукти, които се съхраняват в близост. Сред тях са ябълките, гроздето, краставиците, лукът, а дори и лимоните. Когато се съхраняват заедно, тези плодове и зеленчуци си влияят взаимно, като засилват естествените процеси на зреене и стареене.

Затова следващия път, когато пазарувате, обърнете внимание не само на цвета, но и на състоянието на дръжките. А след това - осигурете им подходящо място у дома, далеч от други чувствителни продукти. И добре опаковайте дръжките на бананите. Това е един малък трик, който ще ви помогне да се радвате на свежи плодове ден след ден.

Дайте оценка:

Тагове: банани

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче