За карамелизираните банани:
- 160 г зрели банани
- 50 г гранулирана захар
- 20 г ракия или коняк
За банановия хляб:
- 3 яйца, средни
- 180 г масло, разтопено
- 160 г кафява захар
- 70 г мед
- 2 ванилия на прах
- 2 банана, узрели
- 200 г брашно
- 8 г бакпулвер
- 1 щипка сол
Допълнително:
- 1 банан
- 1 с.л. захар, за поръсване
Начин на приготвяне:
- Поставете тиган на среден огън и го оставете да се загрее добре.
- Добавете захарта на порции, като се уверите, че първата партида е напълно разтопена, преди да добавите следващата.
- Следвайте същия процес за цялата захар, като разбърквате с дървена лъжица до пълно карамелизиране.
- Бананите се нарязват на колелца и се прехвърлят в тигана.
- Разбъркайте докато станат на каша.
- Деглазирайте съда с ракията, оставете алкохола да се изпари и разбъркайте добре.
- Свалете съда от котлона и прехвърлете карамелизираните банани в купа.
- Загрейте фурната до 150° и я настройте на вентилатор.
- В купа добавете яйцата, маслото, кафявата захар, меда и ванилията и ги разбийте добре с вилица.
- Добавете карамелизираните банани и разбъркайте до хомогенизиране на сместа.
- С вилица натрошете 2 банана на малки парчета и ги прехвърлете в купата. Разбъркайте.
- Добавете брашното, бакпулвера и солта в отделен съд и ги миксирайте.
- Прехвърлете сухите съставки в купата с мокрите съставки и разбъркайте добре докато получите гладко тесто.
- Напръскайте една форма за хляб със спрей за готвене и изсипете тестото в нея.
- Разрежете един банан по дължина и го поставете с разрязаната част нагоре.
- Поръсете с малко захар.
- Прехвърлете формата за хляб във фурната и печете тестото за 1 час.
- Извадете съда, нарежете хляба на филийки и сервирайте.