Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Бананов хляб

За сила и енергия

10’ Подготовка
60’ Време за готвене
6 Порции
2 Трудност

За карамелизираните банани:

  • 160 г зрели банани
  • 50 г гранулирана захар
  • 20 г ракия или коняк

За банановия хляб:

  • 3 яйца, средни
  • 180 г масло, разтопено
  • 160 г кафява захар
  • 70 г мед
  • 2 ванилия на прах
  • 2 банана, узрели
  • 200 г брашно
  • 8 г бакпулвер
  • 1 щипка сол

Допълнително:

  • 1 банан
  • 1 с.л. захар, за поръсване

Начин на приготвяне:

  1. Поставете тиган на среден огън и го оставете да се загрее добре.
  2. Добавете захарта на порции, като се уверите, че първата партида е напълно разтопена, преди да добавите следващата.
  3. Следвайте същия процес за цялата захар, като разбърквате с дървена лъжица до пълно карамелизиране.
  4. Бананите се нарязват на колелца и се прехвърлят в тигана.
  5. Разбъркайте докато станат на каша.
  6. Деглазирайте съда с ракията, оставете алкохола да се изпари и разбъркайте добре.
  7. Свалете съда от котлона и прехвърлете карамелизираните банани в купа.
  8. Загрейте фурната до 150° и я настройте на вентилатор.
  9. В купа добавете яйцата, маслото, кафявата захар, меда и ванилията и ги разбийте добре с вилица.
  10. Добавете карамелизираните банани и разбъркайте до хомогенизиране на сместа.
  11. С вилица натрошете 2 банана на малки парчета и ги прехвърлете в купата. Разбъркайте.
  12. Добавете брашното, бакпулвера и солта в отделен съд и ги миксирайте.
  13. Прехвърлете сухите съставки в купата с мокрите съставки и разбъркайте добре докато получите гладко тесто.
  14. Напръскайте една форма за хляб със спрей за готвене и изсипете тестото в нея.
  15. Разрежете един банан по дължина и го поставете с разрязаната част нагоре.
  16. Поръсете с малко захар.
  17. Прехвърлете формата за хляб във фурната и печете тестото за 1 час.
  18. Извадете съда, нарежете хляба на филийки и сервирайте.

 

Дайте оценка:

Тагове: краве масло сол банани яйца бяла захар ванилия бяло брашно кафява захар бакпулвер мед ракия

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче