Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пиде - турската пица от сърцето на Анадола

Историята ѝ ни води към далечния XV век


Сред богатото кулинарно наследство на Турция пидето заема специално място. Наричано често "турска пица", това ястие далеч надхвърля рамките на едно бързо тестено удоволствие. С характерната си лодкообразна форма, тънка коричка и разнообразни пълнежи, пиде е не просто храна. То е разказ за регионални вкусове, местни обичаи и споделени семейни вечери. Появява се в менюта по цял свят, но корените му водят към сърцето на Анадола, където традицията се предава от поколение на поколение.

Историята на пидето е тясно преплетена с културната многопластовост на Османската империя. Още през XV век се появяват първите свидетелства за подобно ястие, приготвяно от пекари в Трабзон - черноморски град, който се смята за люлката на съвременното пиде. Според някои изследователи местните хлебари започнали да гарнират тестените основи с остатъци от месо и сирене, за да не се пилее храна. Постепенно този начин на приготвяне се утвърдил, а формата на лодка била съзнателно избрана, за да задържа пълнежа в средата.

Снимка: Unsplash

Любопитна легенда разказва за един османски султан, който по време на пътуване из Анатолия спрял да си почине в малко село. Гладен и уморен, той поискал да опита местния хляб. Жената, която го посрещнала, бързо разточила тесто, гарнирала го с агнешко, лук и подправки, и го изпекла в глинена фурна. Султанът останал толкова впечатлен от вкуса, че наредил ястието да бъде включено в дворцовата кухня. Оттогава пидето започнало да се приготвя не само в провинцията, но и в самия Истанбул.

Разнообразието от варианти на пиде е огромно - от класическо с кайма и яйце, през по-плътни пълнежи с кашкавал, до вегетариански версии с чушки, гъби и маслини. В някои региони тестото е по-дебело и пухкаво, в други - хрупкаво и почти прозрачно. Независимо от съставките, печенето в пещ придава онзи неповторим аромат, който събужда апетита още преди пидето да е сервирано.

Снимка: iStock by Getty images

Днес турската пица присъства както на улични сергии, така и в ресторанти от висок клас. Тя е любимо ястие по време на Рамазан, когато често се приготвя в специални форми и се споделя със съседи и приятели. Макар и сравнително лесно за изпълнение, доброто пиде изисква прецизност - от правилната температура на печене до внимателно подбраните съставки. Именно в тази комбинация се крие чарът му.

С всяка хапка пиде човек усеща топлината на турската трапеза, но и разказ за пътешествия, бит и кулинарна изобретателност. Това е ястие, което обединява - независимо дали се поднася в малко крайпътно заведение в Трабзон или в модерен ресторант в Истанбул. Турското пиде не е просто вкусна храна, а живо свидетелство за една гастрономическа култура, която уважава традицията, но не се страхува да експериментира.

Дайте оценка:

Тагове: кайма печене пица тава кашкавал тесто

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче