Мухлама е традиционно ястие от турската кухня, което е много популярно в североизточна Турция, особено в района на Черно море. Ястието се характеризира с богат и кремообразен вкус, който се получава благодарение на комбинацията от масло, брашно и сирене.
Произходът на мухлама може да бъде проследен до грузинската и османската кухня, като в различни региони на Турция има малки вариации в рецептата. В някои случаи, мухлама се приготвя и с добавка на яйца, което придава още по-богат вкус.
Името "мухлама" се свързва с думата "мухлат" (от арабски, бел. ред.), която означава смес или паста, тъй като ястието има плътна консистенция.
Мухлама традиционно се сервира с пресен хляб, който се потапя в кремообразната смес, и често се консумира за закуска или вечеря. Ястието е известно със своето успокояващо и сгряващо действие, което го прави идеално за студените месеци.
Необходими продукти:
- 200 г краве масло
- 300 г кашкавал или специално сирене за мухлама, което се намира в някои турски магазини
- 200 г брашно
- 500 мл вода
- 1 чаена лъжичка черен пипер
- 1 чаена лъжичка червен пипер (по желание, за допълнителен вкус)
- Прясно нарязан магданоз или копър (по желание за украса)
Начин на приготвяне:
- В голям тиган или дълбока тенджера разтопете кравето масло на среден огън. Когато маслото започне да се разтапя, добавете брашното. Започнете да разбърквате, като внимавате да не се получат бучки. Запържвайте брашното за около 2-3 минути, докато стане златисто.
- Постепенно добавяйте водата, като продължавате да разбърквате, за да се получи хомогенна смес. Смесете добре, така че да се формира не много течна паста.
- Добавете натрошеното сирене в тигана и продължете да разбърквате, докато сиренето се разтопи и сместа стане гладка и кремообразна.
- Подправете с черен пипер и червен пипер, ако желаете. Разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно подправките.
- Когато сместа стане гъста и кремообразна, я оставете да се готви още 2-3 минути, като не забравяте да я разбърквате.
- След като мухламата е готова, изсипете я в дълбока чиния и поръсете с малко свеж магданоз или копър.
Сервирайте веднага, тъй като е най-вкусна топла.