Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Бюрекът с кайма, който турците обичат да ядат с чаша гъст айрян

Научете се как да си го приготвяте сами у дома


Бюрекът е едно от най-старите тестени ястия в османската кухня, чиито корени могат да бъдат проследени до Централна Азия. Смята се, че номадските тюркски племена са приготвяли подобни печива на слоеве с месо още преди векове. Когато Османската империя започва своето разширяване, кулинарните ѝ традиции се разпространяват из Балканите, Близкия изток и Северна Африка. В различните региони бюрекът придобива разнообразни форми - навит, реден или като отделни рулца, но в същината си се запазва.

Днес бюрекът е неразделна част от турската, балканската и близкоизточната кухня. В Турция той има десетки разновидности, като някои от тях са су бюрек с варени кори, цигара бюрек, навит на рулца, както и този с кайма, който е сред най-предпочитаните. В Сърбия, Босна и у нас също се приготвя често, като местните варианти варират в начина на подреждане на корите и вида на плънката - освен с месо, може да бъде със сирене, спанак или картофи.

Снимка: iStock by Getty Images

Класическият турски бюрек с кайма е изключително популярен и се приготвя както у дома, така и в специално предназначени за целта пекарни. Обикновено се консумира за закуска или бърз обяд, често придружен от чаша айрян.

Тайната на добрия бюрек се крие в майсторски приготвеното тесто или качествените готови кори, както и в баланса между хрупкавостта и сочната плънка. Това ястие остава един от най-емблематичните примери за богатото кулинарно наследство на османската кухня.

А сега нека видим как да си го приготвите сами у дома.

За тава с диаметър 28-30 см, ще са ви необходими следните продукти:

За плънката:

  • 400 г кайма, телешка, смес или агнешка
  • 1 голяма глава лук, нарязана на ситно
  • 2 с.л. олио или масло
  • 1 ч.л. червен пипер
  • ½ ч.л. черен пипер
  • ½ ч.л. кимион, по желание
  • Сол на вкус
  • 2-3 с.л. ситно нарязан магданоз

За бюрека:

  • 400 г фини кори за баница
  • 3 яйца
  • 250 мл прясно мляко
  • 100 мл кисело мляко
  • 100 мл олио или разтопено масло
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 жълтък + 1 с.л. вода за намазване
  • 1 ч.л. сусам или черен кимион

Пригответе плънката

Загрейте олиото в тиган на средна температура. Добавете ситно нарязания лук и запържете за 3-4 минути, докато омекне. Добавете каймата и гответе, като разбърквате, докато стане на трохи и промени цвета си. Овкусете с червен пипер, черен пипер, кимион и сол. Разбъркайте и оставете да се охлади, след което добавете магданоза.

Пригответе заливката

В купа разбийте яйцата с прясното и киселото мляко. Добавете содата и олиото/маслото. Разбъркайте добре, докато се получи хомогенна смес.

Оформете бюрека

Намаслете дъното на тавата. Поставете една кора, така че краищата ѝ да излизат извън съда. Намажете я с част от заливката. Редете кори, като ги накъсвате и намачквате леко, за да създадете обем. След два слоя кори добавете половината от плънката. Повторете процедурата още веднъж. Завършете с няколко цели кори, а стърчащите краища загънете навътре. Намажете с останалата заливка.

Изпечете бюрека

Загрейте фурната на 180°C. Намажете бюрека с разбития жълтък, поръсете със сусам или черен кимион и печете за около 40-45 минути, докато стане златист и хрупкав.

Оставете бюрека да изстине за 10-15 минути, след което го нарежете на триъгълници или квадрати. Сервирайте с айрян или кисело мляко.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло червен пипер олио лук кайма баница яйца прясно мляко сода кисело мляко кимион кори за баница

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче