Бюрекът е едно от най-старите тестени ястия в османската кухня, чиито корени могат да бъдат проследени до Централна Азия. Смята се, че номадските тюркски племена са приготвяли подобни печива на слоеве с месо още преди векове. Когато Османската империя започва своето разширяване, кулинарните ѝ традиции се разпространяват из Балканите, Близкия изток и Северна Африка. В различните региони бюрекът придобива разнообразни форми - навит, реден или като отделни рулца, но в същината си се запазва.
Днес бюрекът е неразделна част от турската, балканската и близкоизточната кухня. В Турция той има десетки разновидности, като някои от тях са су бюрек с варени кори, цигара бюрек, навит на рулца, както и този с кайма, който е сред най-предпочитаните. В Сърбия, Босна и у нас също се приготвя често, като местните варианти варират в начина на подреждане на корите и вида на плънката - освен с месо, може да бъде със сирене, спанак или картофи.
Класическият турски бюрек с кайма е изключително популярен и се приготвя както у дома, така и в специално предназначени за целта пекарни. Обикновено се консумира за закуска или бърз обяд, често придружен от чаша айрян.
Тайната на добрия бюрек се крие в майсторски приготвеното тесто или качествените готови кори, както и в баланса между хрупкавостта и сочната плънка. Това ястие остава един от най-емблематичните примери за богатото кулинарно наследство на османската кухня.
А сега нека видим как да си го приготвите сами у дома.
За тава с диаметър 28-30 см, ще са ви необходими следните продукти:
За плънката:
- 400 г кайма, телешка, смес или агнешка
- 1 голяма глава лук, нарязана на ситно
- 2 с.л. олио или масло
- 1 ч.л. червен пипер
- ½ ч.л. черен пипер
- ½ ч.л. кимион, по желание
- Сол на вкус
- 2-3 с.л. ситно нарязан магданоз
За бюрека:
- 400 г фини кори за баница
- 3 яйца
- 250 мл прясно мляко
- 100 мл кисело мляко
- 100 мл олио или разтопено масло
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 жълтък + 1 с.л. вода за намазване
- 1 ч.л. сусам или черен кимион
Пригответе плънката
Загрейте олиото в тиган на средна температура. Добавете ситно нарязания лук и запържете за 3-4 минути, докато омекне. Добавете каймата и гответе, като разбърквате, докато стане на трохи и промени цвета си. Овкусете с червен пипер, черен пипер, кимион и сол. Разбъркайте и оставете да се охлади, след което добавете магданоза.
Пригответе заливката
В купа разбийте яйцата с прясното и киселото мляко. Добавете содата и олиото/маслото. Разбъркайте добре, докато се получи хомогенна смес.
Оформете бюрека
Намаслете дъното на тавата. Поставете една кора, така че краищата ѝ да излизат извън съда. Намажете я с част от заливката. Редете кори, като ги накъсвате и намачквате леко, за да създадете обем. След два слоя кори добавете половината от плънката. Повторете процедурата още веднъж. Завършете с няколко цели кори, а стърчащите краища загънете навътре. Намажете с останалата заливка.
Изпечете бюрека
Загрейте фурната на 180°C. Намажете бюрека с разбития жълтък, поръсете със сусам или черен кимион и печете за около 40-45 минути, докато стане златист и хрупкав.
Оставете бюрека да изстине за 10-15 минути, след което го нарежете на триъгълници или квадрати. Сервирайте с айрян или кисело мляко.