Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Новак в кухнята: Основни техники и правила, които ще улеснят кулинарния ви живот

Да видим кои са те


Гмуркането в кулинарно приключение може да изглежда плашещо за всеки неопитен в кухнята, но с няколко прости хакове и техники, това пространство може да се превърне в приятно и креативно преживяване.

Както във всяко друго занимание, така и тук съществуват няколко основни правила, които ще помогнат да усъвършенствате своите готварски умения и да създавате различни ястия с увереност.

Организацията е ключова

Преди да започнете да готвите, винаги си подгответе всички необходими продукти и кухненски принадлежности като купи, съдове за готвене, прибори. Нарежете зеленчуците, измерете съставките и подредете всичко на плота. Това ще ви спести време и стрес по време на самото готвене и ще ви помогне за допускането на по-малко грешки.

Основи на рязането

Правилното нарязване на продуктите е основополагащо умение. Научете се да държите ножа правилно и да режете продуктите на жулиени, кубчета и съвсем на ситно. Инвестирайте в качествен нож и го поддържайте остър. Така ще направите рязането по-ефективно и безопасно.

Техники за бързо приготвяне на яйца

Яйцата са основен продукт в кухнята, но има множество начини за тяхното приготвяне - варене, пържене, поширане. Ако овладеете всички тях, вие ще разполагате с набор от бързи, вкусни и разнообразни рецепти, които с още няколко съставки могат да се превърнат в истински шедьоври.

Перфектна паста

Пастата е любимо ястие за мнозина, но не винаги се получава идеално. Това, за щастите, е лесно обратимо, тъй като е необходимо да следвате три основни стъпки:

  • Варете я в добре подсолена вода;
  • Следете текстурата ѝ да бъде една идея преди да стане напълно готова, или както се казва в професионалните кулинарни среди - да бъде ал денте;
  • Не изплаквайте пастата, след като я сварите. Така сосът ще полепне по-добре по нея.

Приготвяне на ориз без стрес

Оризът може да бъде труден за готвене, но с правилния метод винаги ще се получава идеален. Винаги следете описанието на опаковката, за да сте сигурни колко вода ще ви е необходима в съотношение с ориза. Ако обаче си падате по интересните трикове, прочетете текста долу. От него ще разберете как да имате винаги перфектно сварен ориз единствено и само с помощта на показалеца си, независимо от вида му.

Пържене без пръскане

Пърженето може да бъде опасно за начинаещи готвачи, тъй като в началото, от страх, продуктите буквално се хвърлят от разстояние, за да се избегне допирът с горещата мазнина.

За да избегнете това неприятно изживяване, уверете се, че продуктите са добре подсушени преди пържене. Поставяйте в горещото олио внимателно и от ниско и в никакъв случай не ги мятайте. Така рискувате някоя по-голяма капка мазнина да попадне върху кожата ви и да ви изгори сериозно.

Ако се страхувате да го правите с голи ръце, винаги може да използвате щипки.

Как да подправяме правилно

Подправките могат да направят или развалят едно ястие. Започнете с малко количество и постепенно добавяйте, като опитвате на вкус. Сухите подправки се добавят в началото на готвенето, а свежите - накрая, за да запазят аромата си.

Бързо и лесно печене на зеленчуци

Печенето на зеленчуци е лесен начин да приготвите здравословна храна. Нарежете зеленчуците на еднакви парчета, подправете ги със сол, пипер и зехтин, и ги печете на висока температура с вентилатор. Това ще им придаде златиста и хрупкава коричка.

Чисто и подредено пространство

Докато готвите, поддържайте работната си площ чиста и подредена. Това е може би и едно от първите неща, които ще чуете в професионалните кухни. Измивайте съдовете и кухненските пособия, когато ви се отвори време между различните етапи от готвенето. Освен че ще улесни цялостната ви работа, накрая ще оправите за нула време кухнята.

 

Дайте оценка:

Тагове: яйца паста ориз

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче