Необходими продукти:
- 3 яйца, възможно най-пресни, на стайна температура
- 2 кубчета масло
- 1 ч.л. прясно настърган пармезан
Начин на приготвяне:
- Загрейте тиган с незалепващо покритие с диаметър 20 см на средна температура.
- Разбийте яйцата в купа с вилица, така че жълтъкът и белтъкът да се смесят, но не толкова, колкото за бъркани яйца.
- Загрейте тигана на средна степен и пуснете в него едно кубче масло. Трябва да шупне и да цвърчи, но не и да покафенее.
- Яйцата се овкусяват с пармезана и малко сол и черен пипер. Изсипете ги в тигана.
- Оставете яйцата да шупнат леко за няколко секунди, след това вземете дървена шпатула и внимателно издърпайте сместа от стените на тигана няколко пъти, така че да се събере на гънки в центъра.
- Оставете за няколко секунди, след това разбъркайте отново, за да смесите леко несготвените яйца със сготвените. Оставете отново за кратко и когато са частично готови, разбъркайте малко по-бързо, като спрете, докато останат малко от яйцата несготвени.
- Поставете тигана на котлона, разклатете го напред-назад няколко пъти, за да се отлепи сместа. Трябва да се плъзга лесно в тигана и да изглежда мека и влажна отгоре. Бързият прилив на топлина ще помогне на омлета да покафенее долната страна.
- Хванете дръжката на тигана. Наклонете го надолу от вас и оставете омлета да падне до ръба. Сгънете най-близката до вас страна наполовина. Оставете другото кубче масло да се разтопи отгоре, прехвърлете в чиния и сервирайте веднага.
Във видеото, публикувано в канала на Home cooking with Jacques Pepin, може да видите как един от най-известните френски готвачи Жак Пепен демонстрира как точно да си приготвите тази неустоима кулинарна класика