Необходими продукти:
- 400 г прясно бяло зеле
- 2 средно големи моркова
- 1 голяма сочна ябълка (по възможност кисела)
- 3 стръка пресен лук
- шепа нарязан магданоз (по желание)
За дресинга:
- 2 супени лъжици течен мед
- 1 супена лъжица дижонска горчица
- 3 супени лъжици зехтин (или олио от гроздови семки)
- 1 супена лъжица ябълков оцет или лимонов сок
- сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Измийте добре всички зеленчуци и ябълката. Отстранете външните листа на зелето, ако са твърди.
- Нарежете зелето на тънки ивици или го настържете на едро ренде. Поставете го в голяма купа.
- Обелете морковите и ги настържете на едро. Прибавете ги към зелето.
- Нарежете ябълката на тънки жулиени или също я настържете. Добавете я в купата, веднага след нарязването, за да не потъмнее.
- Нарежете пресния лук на ситно и го изсипете при останалите съставки.
- В отделна купичка разбийте всички продукти за дресинга, докато получите хомогенна смес.
- Полейте салатата с готовия дресинг и разбъркайте добре, така че всички зеленчуци да се покрият равномерно.
- Ако желаете, поръсете с нарязан магданоз.
- Оставете салатата да престои 10-15 минути, за да се смесят още по-добре вкусовете.