Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Кулинарни хитрости: За какво да използвате различните части от свинското месо

Планирайте преди готвене

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Свинското е едно от най-популярните и разнообразни видове месо, използвани в родната кухня. Всяка част от животното обаче е подходяща за различен тип ястия и търпи различен вид термична и друга обработка. Нека разгледаме някои изпитани практики, на които можете да заложите и да ги ползвате за ориентир и занапред.

Свински бут

Подходящ за: Печене, пържене, гриловане, опушване.

Свинският бут е една от най-меките и сочни части от прасето. Той е идеален за печене във фурна или на скара, както и за приготвяне на шунка. Може също така да се използва за стекове.

Контрафиле

Подходящо за: Готвене на тиган, печене, гриловане.

С него можете да си приготвите бърз обяд или вечеря. Понеже месото е по-плътно и сухо, нарежете го на тънки пържоли и ги начукайте. Поръсете със сол и черен пипер, панирайте в яйце и галета и изпържете в нагорещена мазнина. Сервирайте с гарнитура свежа салата и малко дижонска горчица.

Свинска плешка

Подходяща за: Бавно готвене, задушаване, печене.

Свинската плешка е по-мазна и става най-вкусна, когато се готви бавно. Мариновайте я в подправки за 12-24 часа и я изпечете под фолио с малко вода на дъното на тавата, много зелен лук, чесън и магданоз. Дръжте фурната на 160 градуса за 2-3 часа. Готовото месо може да се консумира така или да се използва още за супи и яхнии.

Снимка: iStock by Getty Images

Свински ребра

Подходящо за: Печене, гриловане, опушване.

Стават много сочни и са подходпщи за печене във фурна или на скара, както и за опушване. Ребрата могат да бъдат приготвени с различни маринати и подправки, за да се постигне по-богат и наситен вкус. Използвайте много барбекю сос, мед и горчица.

Свински джолан

Подходящ за: Бавно готвене, задушаване, печене.

Свинският джолан е много подходящ за бавна термична обработка, тъй като съдържа много мазнини. Той е идеален за приготвяне на традиционни български ястия като свинско с кисело зеле или боб с джолан. В самостоятелен вид най-добре е да го мариновате в малко зехтин, смесен с лимонов сок, мащерка, босилек, риган, черен и червен пипер.

Купете тави за печене

Когато стане дума за печене, по-важно и от най-добрата рецепта е да имате подходящите тави, тави със скара, йенски тенджери, плочи и формички за сладкиши.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън черен пипер червен пипер кисело зеле свинско яхния супа риган сос барбекю босилек

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче