Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Няколко идеи за изкусителни ястия със свински контрафилета

Вижте с какво да комбинирате този специфичен вид мръвка

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Свинското контрафиле е вид по-стегнато и сухо месо, което за жалост не всеки знае как да си приготви првилно. Но то може да се превърне в нещо, което ще донесе незабравим вкус на всеки специалитет, в който се използва. Ето и няколко идеи.

Снимка: iStock by Getty Images

Печено свинско контрафиле с розмарин и чесън: Тук месото се маринова в зехтин, чесън и пресен розмарин за няколко часа преди печене. След това се пече в предварително загрята фурна до хващане на приятна коричка. Сервирайте го с гарнитури като печени картофи или задушен зелен фасул.

С портокалов глазура: Комбинирането на сладки и пикантни вкусове прави това ястие наистина специално. Запържете контрафилето, докато покафенее, след което го намажете със смес от портокалова кора, мед и малко соев сос. Върнете месото във фурната, докато глазурата се карамелизира и стане лъскава. Сервирайте с картофена салата.

С билков сос: Подправете контрафилето с комбинация от мащерка, сол, черен пипер, риган и градински чай. Докато месото се пече, направете ароматен сос от телешки бульон, зехтин, бяло вино, девисил и магданоз. Нарежете мръвките на на тънки жулиенчета и ги сервирайте върху канапе от картофено пюре или ориз, а след това полейте обилно всяка порция с богатия билков сос.

Контрафиле с ябълково-горчичен сос: Запържете контрафилето в малко зехтин на умерен огън, докато образува коричка отвън и се изпече отвътре, след което го задушете в смес от ябълков сок, горчица и малко кафява захар. Резултатът е едновременно сладък и пикантен.

Снимка: iStock by Getty Images

С гъбен сос: Това е една класическа комбинация, с която никога няма да сбъркате. Мариновайте контрафилето в микстура от соев сос и джинджифил и го изпечете в предварително загрята фурна за около 45 мин. на 180 градуса. В един тиган си пригответе сос от наситнени гъби, краве масло, червено вино и чесън. Сервирайте месото върху картофено пюре и залейте със соса от тигана.

Панирани шницелчета: В тази рецепта се използва панировка от сол, черен пипер, разбити яйца и малко прясно мляко. Всяко контрафиле трябва да е тънко нарязано на пържоли, които се потапят в брашно, отупват се и потапят от двете страни в яйчената панировка. Пържат се в около 2 пръста олио в подходящ тиган, докато са изцяло готови отвътре. Най-добрата гарнитура в случая е салата от айсберг и краставици или редена салата от домати, краставици и обезкостени маслини. И шницелчетата, и гарнитурата се поливат с малко зехтин и оцет и се поръсват със сол и черен пипер. За украса се слага магданоз.

Купете тигани

За любителите на домашната кухня, всичко е в детайлите - готвенето се превръща в удоволствие, когато разполагате с правилния тиган

Дайте оценка:

Тагове: зехтин бяло вино краве масло чесън черен пипер девисил розмарин мащерка горчица червено вино магданоз ябълки портокал свинско телешки бульон ябълков оцет риган картофи яйца прясно мляко кафява захар мед зелен фасул джинджифил соев сос ориз гъби чай брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче