Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Кои са основните грешки, които може да допуснете при готвенето на скариди

Деликатните ракообразни крият своите тайни


Скаридите са любима морска храна на мнозина. Те имат мек вкус, приятна месеста текстура, а най-хубавото е, че са готови само за няколко минути.

За да сте сигурни в перфектния краен резултат, ако сте решили да си приготвите тези вкусни ракообразни у дома, не правете някои от следните грешки, които се срещат най-често.

Да видим кои са те.

Купили сте "пресни" скариди

Вече всеки знае, че за да е качествена една морска храна, винаги трябва да е прясна и купена от място, където стоката не е застояла. Голяма част от скаридите обаче са предварително замразени, след което размразени и чак тогава поставени на щанда, обикновено върху натрошен лед. Това е необходимо и се прави почти веднага след улова им, тъй като скаридите са деликатна храна, която бързо се разваля.

Независимо дали са предварително замразени, ще познаете тяхното добро качество по твърдото и без тъмни петна тяло и мириса им на море.

Размразявате ги неправилно

Ако все още използвате микровълнова печка, забравете я, когато стане въпрос за размразяване на скариди. Излагането им на стайна температура за тази цел също не е добра идея. Затова вземете гевгир, поставете го в купа, след което сложете ракообразните в него и ги приберете за една нощ в хладилника.

Друг добър и значително по-бърз начин за размразяване е следният: Изсипете замразените скариди в плик с цип и го затворете плътно, като изкарате въздуха от него. Поставете торбичката под течаща студена вода за 5-10 мин. Не се изкушавайте да пускате горещата или да измиете замръзналите скариди, без да са прибрани в плик. Така те само ще се просмучат с вода и ще развалят вкуса си.

Не сте ги почистили

Когато в рецептата пише, че скаридите трябва да са почистени, това значи да премахнете люспите, краката и главата (което става лесно), както и слузестата им жилка, намираща се на "гръбнака". Ще го постигнете лесно с помощта на малък, остър нож, с който да направите тънък разрез по цялото протежение на външната част на скаридата. Жилката обикновено е тъмна на цвят, но е възможно да бъде прозрачна или жълто-зелена. Подхванете я внимателно с ножа и я издърпайте.

Когато свършите операцията, измийте скаридите под течаща студена вода.

Допуснали сте да ги пресготвите

Рибата и морските дарове изискват много по-малко време за приготвяне, отколкото което и да било друго месо. Тъй като скаридите са с дребни размери, топлината прониква през тях бързо, заради което стават готови за минути. Нужно е топлината на съда да бъде само 50 градуса, за да се сготвят. Ще разберете кога са готови лесно - по смяната на цвета им. Ако в суров вид са били сивкави, след термична обработка те ще придобият нежен розов цвят.

Видите ли да се стягат и свиват плътно на охлювче, значи са пресготвени.

Дайте оценка:

Тагове: скариди

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче