Скаридите са изключително лесни за готвене, защото без затруднения можем да разберем кога са готови, само ако погледнем цвета им. А момента от поставянето им в тенджерата до достигане на онзи любим розово-червен цвят, не иска и много чакане. Възможно е да ги приготвим по много различни начини, но с тази салата определено ще ги консумирате по-често, защото по наше скромно мнение, тя води до пристрастяване.
За соса можем да използваме само майонеза, но в случая ще добавим и кисело мляко, тъй като това ще направи салатата доста по-лека и приятна. Освен това, така тя става идеална за добавка към свежи сандвичи с препечени филийки, както правят на много места по света. Накратко, тази салата има много приложения. Някои хора например я използват като плънка за своите такоси. Как ще я консумирате, си преценявата вие. Ние само подхвърляме няколко практични идеи.
Какви скариди да си купим?
Като че ли най-лесно можем да си направим тази рецепта със замразени белени скариди. Ако, разбира се, в магазина не се предлагат такива, винаги съществува вариантът да си вземем и непочистени, но така ще има "да си играем" повечко време. Добре е обаче да избягваме белени и предварително сготвени замразени скариди, защото това ще промени вкуса на салатата, а и има риск тя да стане прекалено тежка.
Необходими продукти:
- Замразени белени скариди - около 500 г
- Ябълков оцет
- Зехтин
- 1 скилидка чесън
- 1 краставица
- Пресен лук
- Червен лук
- Пресен копър
- Лимон - 1 бр.
- Майонеза
- Дижонска горчица
- Кисело мляко
- Зелена салата
- Сол
- Черен пипер
- Риган
Начин на приготвяне:
- В дълбока тенджера кипваме добре подсолена вода и слагаме замразените скариди да се варят като добавяме и една супена лъжица ябълков оцет. През това време си приготвяме една също дълбока купа със студена вода и много кубчета лед.
- Когато скаридите се сварят (това обикновено отнема около 2-3 минути), ги вадим от водата с помощта на решетчеста лъжица и ги поставяме в така наречената ледена баня, която си приготвихме в купата. След като се охладят, ги вадим и ги постиламе на парче кухненска хартия, за да се отцедят добре от всякакъв вид течности.
- Измиваме 4-5 средноголеми листа от салатата и ги накъсваме с ръце в подходяща купа. Добавяме скилидка чесън, която можем да смачкаме с помощта на пресичка или пък да счукаме и нарежем с нож. Нарязваме едно стръкче пресен лук на ситно, а червения лук (около половин глава) - на полумесеци. Поръсваме със сол и черен пипер на вкус, поливаме с малко зехтин, разбъркваме и опитваме на сол.
- В малка купичка и с помощта на супена лъжица слагаме киселото мляко и майонезата в съотношение 2:1. Настъргваме кората от един лимон, а после изцеждаме и сока от него. От краставицата използваме само половината, като можем и да не я белим - върпос на предпочитания. Нарязваме и малко връхчета копър на много ситно и ги прибавяме към соса заедно с малко риган. От горчицата изсипваме около 2 чаени лъжички, като разбъркваме добре цялата смес и я оставяме за 5 мин. в хладилника.
- Поставяме скаридите върху останалите продукти в салатата и ги заливаме равномерно с готовия сос. Поливаме със зехтин и режем още малко от пресния копър, за да овкусим допълнително салатата.
Сервираме цялото това блаженство в подходящи чинии и поръсваме с още малко черен пипер. Можем да поднесем и препечени хлебчета или питки за такос.