След голямото празнично угощение на Гергьовден често ни остава доста количество от печеното месо, което можем да използваме по различни начини. Нека видим как.
Агнешки кебапчета и кюфтета
Нарежете останалото агнешко месо на малки парчета и го смесете с подправки като кимион, черен пипер и сол. Оформете сместа на кебапчета или кюфтета и ги изпечете на скара или във фурната. Сервирайте ги с гарнитура от свежа салата или печени зеленчуци.
Агнешка супа
Използвайте костите и остатъците от месото, за да приготвите ароматен бульон за перфектната агнешка супа. Задушете лук, моркови и целина, добавете нарязаните парчета месо, залейте всичко с вода и варете до готовност. Накрая отделете костите и ги изхвърлете. Подправете чорбата със сол, черен пипер и магданоз. Може да добавите и фиде или ориз.
Пастицио с агнешко
Смесете сварено агнешко месо с паста (макарони), доматен сос и сирене. Изсипете сместа в тава, покрийте със сос бешамел и запечете гозбата до златисто.
Пълнени чушки с агнешко
Смелете останалото ви агнешко месо, за да направите плънката за пиперките. Смесете го с ориз, лук, моркови и подправки по избор, след което напълнете чушките и ги запечете във фурната.
Сандвичи с агнешко
Нарежете агнешкото месо на тънки филийки и го запържете за 3 мин. в малко краве масло в нагорещен тиган. Поставете го между две филии хляб заедно с резенчета домати, краставици и малко майонеза или горчица.
Салата с агнешко
Нарежете агнешкото месо на малки парчета и го добавете към купа с наситнена маруля. Добавете също така домати, краставици, червен лук и дресинг по ваш избор.
Пица с агнешко
Използвайте останалото след Гергьовден месо като плънка за домашната ви пица. Нарежете мръвките на малки парчета и ги разпределете върху блата. Добавете моцарела, домати и други продукти по ваш избор. Печете до златисто и сервирайте горещо.