Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как правилно да замразим прясна царевица

И да си я похапваме сладко през зимните месеци


Замразяването на прясна царевица е един от най-добрите начини да запазим нейния вкус и хранителни качества за по-дълго време. Въпреки че тя е най-вкусна, когато е прясна, правилното ѝ замразяване може да ви позволи да се наслаждавате на сладкия ѝ вкус през цялата година. Ето няколко стъпки и съвети как да го направите по най-добрия начин.

Избор на прясна царевица

Първата стъпка е изборът на качествен продукт. Насочете се към млечна и сладка царевица, като избягвате кочани с изсъхнали или потъмнели листа. Прясната царевица се разпознава по сочните и бледожълти или светло кремави зърна.

Подготовка на царевицата

Преди да замразите царевицата, трябва да я подготвите. Най-напред отстранете листата и косата, които обгръщат зърната. Можете да използвате четка или кухненска хартия, за да почистите добре кочаните от всякакви други замърсявания.

Снимка: iStock by Getty Images

Бланширане на царевицата

Бланширането е ключов процес, който трябва да се направи, преди царевицата да бъде замразена. Това спомага за запазване на цвета, текстурата и хранителните ѝ вещества. Какво трябва да направите:

  1. Оставете да заври голямо количество вода в голяма тенджера.
  2. Поставете кочаните във врящата вода и ги оставете да се варят за 4-5 минути.
  3. След това ги извадете и веднага ги потопете в ледена вода за същото време, за да спрете процеса на готвене.

Бланширането на царевицата предотвратява загубата на вкус и хранителни вещества по време на замразяването.

Подготовка за замразяване

След като царевицата е бланширана и охладена, можете да изберете как да я замразите - на цели кочани или на зърна:

  • Цели кочани: Ако предпочитате да замразите царевицата на кочани, просто ги изсушете добре с кухненска хартия и ги поставете в пликове за замразяване, като премахнете възможно най-много въздух от тях.
  • На зърна: Ако искате да замразите само зърната, използвайте остър нож, за да ги отрежете от кочана. Опитайте се да режете близо до кочана, без да губите от сочната част на зърната. Поставете ги след това в пликове за замразяване или в подходящи кутии.

Опаковане и съхранение

Използвайте висококачествени пликове/кутии, подходящи за замразяване, за да предпазите царевицата от окисляване и образуване на ледени кристали.

Ако се насочите към пликовете, премахнете възможно най-много въздух, за да предотвратите замръзване на вода върху царевицата.

Снимка: iStock by Getty Images

Етикетиране и срок на годност

Не забравяйте да поставите етикети на всяка опаковка с датата, когато сте я прибрали в камерата. Замразената царевица може да се съхранявате така до 12 месеца, но е най-добре да се консумира в рамките на 6-8 месеца, за да се знае, че вкусът и текстурата ще са с най-добро качество.

Размразяване и повторно варене

Когато сте готови да използвате замразената царевица, можете директно да я добавите към гозби като супи, салати или гарнитури, без да е необходимо предварително размразяване. Ако предпочитате да я сервирате като гарнитура, можете да я варите на слаб огън за няколко минути.

Дайте оценка:

Тагове: царевица

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче