Пърженето е популярен метод за готвене, който може да придаде на всяко ястие хрупкавост и богат вкус. Въпреки това то често включва използването на големи количества мазнина, което се счита за не много здравословно, особено ако се прилага често. За щастие има начини да се насладите на любимите си пържени храни,а същевременно да намалите количеството на мазнината. Ето и някои полезни практити.
Използвайте правилните съдове
Най-добре е да се пържи в тиган с плътно дъно и стени, за да се намали пръскането на мазнина. Тиганите от неръждаема стомана са отличен избор, защото разпределят топлината равномерно и са по-устойчиви във времето от останалите видове. Ако пък използвате чугунен тиган, уверете се, че е предварително много силно загрят и добре подсушен.
Количеството мазнина също е важно
То зависи най-вече от вида на храната и размера на съда. Като цяло трябва да покриете от около една трета до половината от повърхността на храната с мазнина. Например, ако пържите няколко хапки от пиле, ще ви трябват приблизително 1/4 до 1/2 ч.ч. мазнина. Не забравяйте, че можете винаги да добавите още мазнина, ако е необходимо, но обратното е доста по-трудно.
Загряването не е за подценяване
Преди да добавите продуктите към тигана загрейте мазнината до подходящата температура. За повечето пържени храни се счита, че тя трябва да бъде между 175° до 190°. Можете да направите тест като пуснете малко парче хляб или зеленчук в тигана. То трябва да зацвърчи веднага и да покафенее леко само за няколко секунди.
Изплакнете и подсушете храната преди да я изпържите
Преди да започнете изплакнете храната с вода и я подсушете старателно с кухненска хартия или чиста кърпа. Това помага да се отстрани излишната влага, която може да доведе до пръскане. Освен това този процес гарантирадоста по-хрупкав краен резултат.
Използвайте шпатула или решетъчна лъжица
Когато обръщате храната по време на пържене, използвайте някой от тези два прибора вместо вилица. Така продуктите няма да залепнат за дъното на съда, а и с вилицата рискувате да направите дупки в тях, което може да ги направи по-малко сочни и не толкова вкусни.
Фритюрник или еър фрайър
Ако пържите често, инвестирането в някой от тези два кухненски уреда може значително да намали количеството мазнина, което се използва в едно домакинство. Те осигуряват перфектно и равномерно разпределение на топлината, което от своя страна води до отлично изпържена храна всеки път.
Претопляне на използвана мазнина
Вместо да добавяте нова мазнина всеки път, когато пържите, опитайте да претоплите вече използваната от предния път мазнина, стига, разбира се, тя да изглежда чиста и да не съдържа прегорели частици. Можете да я "минете" през цедка за кафе и този проблем ще бъде отстранен. Просто не забравяйте да изхвърлите всяка мазнина, която изглежда потъмняла или има неприятна миризма, тъй като тя вече не е подходяща за консумация.
Гответе на среден огън
Бавното пържене обикновено води до по-добри резултати, отколкото ако го правите на силен огън. Поддържайте средна температура и избягвайте да препълвате тигана, докато първата партида от продуктите не е напълно готова. Това помага да се предотврати падането на температурата на олиото, която ще направи храната по-мазна и не напълно сготвена.
И накрая, отцедете вече изпържената храна
Използвайте куненска хартия, която ще попие остатъците от мазнина. Така храната ще стане по-вкусна и здравословна.
Приятно пържене!