Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Кюфтета по байтошовски

Изпробвайте тази класика от соца

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
15’ Подготовка
20’ Време за готвене
4 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 600 г кайма смес, без подправки
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 1 скилидка чесън, пресована
  • 1 ч.л. млян кимион
  • 1 глава кромид лук
  • 4 филии хляб
  • 1 ч.ч. газирана вода или 1 ч.л. сода бикарбонат
  • Чубрица
  • Пресен магданоз, наситнен
  • 1 жълтък
  • Олио за пържене
  • 1/2 ч.ч. прясно мляко
  • 1/2 с.л. червен пипер

Купете тигани

За любителите на домашната кухня, всичко е в детайлите - готвенето се превръща в удоволствие, когато разполагате с правилния тиган

Начин на приготвяне:

  1. Филиите се накисват в прясното мляко за няколко минути.
  2. Каймата се поставя в дълбока купа или тава и се полива с малко олио.
  3. Добавят се чесънът, кимионът, наситненият лук, магданозът, червеният пипер, чубрицата, солта и черният пипер на вкус. Подправките се омесват много старателно с мляното месо.
  4. От хлябът се взима средата, прави се на топка и се изстисква много добре с ръце, за да се отцеди излишното прясно мляко.
  5. След това се добавя към каймата, заедно с един жълтък и газираната вода.
  6. Всичко се омесва повторно и се оставя в хладилника за поне час.
  7. Загрява се тиган с 2-3 пръста олио в него, оформят се кюфтета и се пържат.
  8. Сервират се с шопска салата, пържени картофи и препечени филийки. Поднасят се студена бира или ракия. За разядка се слага лютеница.

Снимка: iStock by Getty Images

Дайте оценка:

Тагове: чесън черен пипер червен пипер чубрица бира олио магданоз кайма кюфтета салата прясно мляко сода хляб кимион лютеница кромид лук жълтък