Необходими продукти:
- 600 г кайма смес, без подправки
- Сол и черен пипер на вкус
- 1 скилидка чесън, пресована
- 1 ч.л. млян кимион
- 1 глава кромид лук
- 4 филии хляб
- 1 ч.ч. газирана вода или 1 ч.л. сода бикарбонат
- Чубрица
- Пресен магданоз, наситнен
- 1 жълтък
- Олио за пържене
- 1/2 ч.ч. прясно мляко
- 1/2 с.л. червен пипер
Начин на приготвяне:
- Филиите се накисват в прясното мляко за няколко минути.
- Каймата се поставя в дълбока купа или тава и се полива с малко олио.
- Добавят се чесънът, кимионът, наситненият лук, магданозът, червеният пипер, чубрицата, солта и черният пипер на вкус. Подправките се омесват много старателно с мляното месо.
- От хлябът се взима средата, прави се на топка и се изстисква много добре с ръце, за да се отцеди излишното прясно мляко.
- След това се добавя към каймата, заедно с един жълтък и газираната вода.
- Всичко се омесва повторно и се оставя в хладилника за поне час.
- Загрява се тиган с 2-3 пръста олио в него, оформят се кюфтета и се пържат.
- Сервират се с шопска салата, пържени картофи и препечени филийки. Поднасят се студена бира или ракия. За разядка се слага лютеница.