Кюфтетата са обичани по цял свят и са задължителна част от кухнята на всички нации по различните географски ширини. Те могат да бъдат приготвяни във всякакви форми и размери, както и да включват разнообразни подправки. Те са символ на топлина, любов и незабравими моменти около масата. Нека видим обаче как ги правят комшиите, както и народите от по-отдалечените кътчета на света.
Швеция: Месо с картофи
Те може и да не са първото нещо, което ви идва на ум, когато се сетите за кюфтета. Обаче това са едни доста вкусни и малки, ароматни хапки, които не случайно са неразделна част от шведската кухня. Правят се от смляно свинско или телешко, както и с кайма смес. Слагат им се настъргани картофи, лук и подправки като черен пипер, кориандър и индийско орехче. Обикновено се сервират със сладко-пикантен сос.
Турция: Класически кюфтета
Родното място на кюфтетата, Турция, може да се похвали с разнообразие от вкусни варианти на любимия деликатес за скара. И те се правят от говеждо или агнешко месо, подправено с кимион, черен пипер и канела. Често се сервират с питка хляб, гарнитура от домати, краставици и лук, заедно с гъст сос от кисело мляко и чесън. Друг популярен вариант е искендер кебапът, който включва тънки питки хляб, кюфтета, доматен сос и разтопено масло, всичко това поръсено с натрошено сирене и залято с кисело мляко.
Гръцките кефтедес
Те имат свой отличителен вкус поради използването на гръцко сирене фета и билки като джоджен и мента. Тези кюфтета обикновено се правят на скара или се пържат в тиган и се гарнират с традиционни гръцки гозби като тарамосалата, тиквички, дзадзики или разядка от патладжан.
Италия: Полпете
Полпетите са италианска версия на кюфтета, която произхожда от Неапол. Правят се от кайма, комбинирана с хляб, пармезан и ароматна смес от билки като риган, магданоз и босилек. Обикновено се сервират върху спагети или друга паста, потопени в много доматен сос.
Суке-дон от Япония
Това са японски кюфтета, направени от смляна риба, ориз и водорасли и изпържени до златистокафяво. Обикновено се сервират върху супа мисо или като улична храна, поръсени с уасаби и настърган дайкон (вид ряпа).
Индия: Галути
Това са едни много деликатни индийски кюфтенца, направени от смляно месо, смесено с пшенично брашно, яйца и подправки като гарам масала, кардамон и шафран. Готвят се на огън, докато станат сочни отвътре и хрупкави отвън. Често се сервират с тънки препечени питки и ориз басмати.
Колумбия: Арепас
Въпреки че не са точно кюфтета, арепас заслужават да бъдат споменати, защото са емблематични за цяла една нация. Това традиционно тяхно ястие се състои от плоски царевични питки, пълнени с различни съставки като сирене, месо, боб, сладки картофи и, разбира се, малки сочни кюфтенца.