Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Милион и едно кюфтета

Нека обиколим света и да видим как ги правят различните култури

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Кюфтетата са обичани по цял свят и са задължителна част от кухнята на всички нации по различните географски ширини. Те могат да бъдат приготвяни във всякакви форми и размери, както и да включват разнообразни подправки. Те са символ на топлина, любов и незабравими моменти около масата. Нека видим обаче как ги правят комшиите, както и народите от по-отдалечените кътчета на света.

Снимка: iStock by Getty Images

Швеция: Месо с картофи

Те може и да не са първото нещо, което ви идва на ум, когато се сетите за кюфтета. Обаче това са едни доста вкусни и малки, ароматни хапки, които не случайно са неразделна част от шведската кухня. Правят се от смляно свинско или телешко, както и с кайма смес. Слагат им се настъргани картофи, лук и подправки като черен пипер, кориандър и индийско орехче. Обикновено се сервират със сладко-пикантен сос.

Снимка: iStock by Getty Images

Турция: Класически кюфтета

Родното място на кюфтетата, Турция, може да се похвали с разнообразие от вкусни варианти на любимия деликатес за скара. И те се правят от говеждо или агнешко месо, подправено с кимион, черен пипер и канела. Често се сервират с питка хляб, гарнитура от домати, краставици и лук, заедно с гъст сос от кисело мляко и чесън. Друг популярен вариант е искендер кебапът, който включва тънки питки хляб, кюфтета, доматен сос и разтопено масло, всичко това поръсено с натрошено сирене и залято с кисело мляко.

Снимка: iStock by Getty Images

Снимка: iStock by Getty Images

Гръцките кефтедес

Те имат свой отличителен вкус поради използването на гръцко сирене фета и билки като джоджен и мента. Тези кюфтета обикновено се правят на скара или се пържат в тиган и се гарнират с традиционни гръцки гозби като тарамосалата, тиквички, дзадзики или разядка от патладжан.

Снимка: iStock by Getty Images

Италия: Полпете

Полпетите са италианска версия на кюфтета, която произхожда от Неапол. Правят се от кайма, комбинирана с хляб, пармезан и ароматна смес от билки като риган, магданоз и босилек. Обикновено се сервират върху спагети или друга паста, потопени в много доматен сос.

Снимка: iStock by Getty Images

Суке-дон от Япония

Това са японски кюфтета, направени от смляна риба, ориз и водорасли и изпържени до златистокафяво. Обикновено се сервират върху супа мисо или като улична храна, поръсени с уасаби и настърган дайкон (вид ряпа).

Снимка: iStock by Getty Images

Индия: Галути

Това са едни много деликатни индийски кюфтенца, направени от смляно месо, смесено с пшенично брашно, яйца и подправки като гарам масала, кардамон и шафран. Готвят се на огън, докато станат сочни отвътре и хрупкави отвън. Често се сервират с тънки препечени питки и ориз басмати.

Колумбия: Арепас

Въпреки че не са точно кюфтета, арепас заслужават да бъдат споменати, защото са емблематични за цяла една нация. Това традиционно тяхно ястие се състои от плоски царевични питки, пълнени с различни съставки като сирене, месо, боб, сладки картофи и, разбира се, малки сочни кюфтенца.

Снимка: iStock by Getty Images

Дайте оценка:

Тагове: риба краве масло краставици магданоз свинско телешко говеждо кайма кайма смес агнешко кюфтета супа питка Гръцко Италианско Италианско от САЩ Колумбийско Японско От САЩ картофи тиквички кисело мляко боб червен боб спагети паста питки за бургер патладжан доматено пюре сирене сладки картофи ориз шафран босилек тортила питки кардамон кромид лук ряпа брашно дзадзики хайвер

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче