Необходими продукти:
- 2 с.л. зехтин
- 1 глава кромид лук
- 2 скилидки чесън
- Четвърт връзка магданоз
- 150 г леща, сварена
- 150 г сварен булгур
- 1 яйце
- 1 ч.л. доматено пюре
- 2 с.л. пармезан, настърган
- 90 г хляб, натрошен
- сол
- черен пипер
- зелени салати за канапе, по желание
- резени лимон за гарнитура, по желание
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 200° с включен вентилатор.
- Лукът и чесънът нарежете на ситно и ги запържете в зехтина в тиган на среден огън. Изчакайте 2 мин. и ги прехвърлете в купа.
- Наситнете магданоза. Добавете го в същата купа заедно с лещата, булгура, яйцето, доматеното пюре, пармезана, хляба, солта и черния пипер.
- От сместа оформете кюфтета от по 30гр. Ще получите около 17 броя. Формата им зависи изцяло от вас - направете ги или на топчета, или ги сплескайте, като с пръстите си оформите неравномерни вдлъбнатини. Във втория вариант ще получите класичесата визия на кюфтетата.
- Ако сместа не е достатъчно гъста и се разпадат, добавете още малко от натрошения хляб в нея и разбъркайте с ръце.
- Прехвърлете кюфтетата в тава, покрита с хартия за печене, сложете ги във фурната и ги изпечете за 15-20 минути.
- По желание, ги сервирайте на дъска с канапе от зелени салати и гарнирайте с резени лимон.
ИЗБРАНО