Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Мерджемек: Кюфтета от леща и булгур

Зеленчуците придават лек вкус и засищат добре

Необходими продукти:

  • 2 с.л. зехтин
  • 1 глава кромид лук
  • 2 скилидки чесън
  • Четвърт връзка магданоз
  • 150 г леща, сварена
  • 150 г сварен булгур
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. доматено пюре
  • 2 с.л. пармезан, настърган
  • 90 г хляб, натрошен
  • сол
  • черен пипер
  • зелени салати за канапе, по желание
  • резени лимон за гарнитура, по желание

Снимка: iStock by Getty Images

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 200° с включен вентилатор.
  2. Лукът и чесънът нарежете на ситно и ги запържете в зехтина в тиган на среден огън. Изчакайте 2 мин. и ги прехвърлете в купа.
  3. Наситнете магданоза. Добавете го в същата купа заедно с лещата, булгура, яйцето, доматеното пюре, пармезана, хляба, солта и черния пипер.
  4. От сместа оформете кюфтета от по 30гр. Ще получите около 17 броя. Формата им зависи изцяло от вас - направете ги или на топчета, или ги сплескайте, като с пръстите си оформите неравномерни вдлъбнатини. Във втория вариант ще получите класичесата визия на кюфтетата.
  5. Ако сместа не е достатъчно гъста и се разпадат, добавете още малко от натрошения хляб в нея и разбъркайте с ръце.
  6. Прехвърлете кюфтетата в тава, покрита с хартия за печене, сложете ги във фурната и ги изпечете за 15-20 минути.
  7. По желание, ги сервирайте на дъска с канапе от зелени салати и гарнирайте с резени лимон.

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън сол черен пипер маруля лук салата пресен магданоз лимон яйца хляб доматено пюре пармезан леща

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче