Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как правилно се приготвя гръцката тарамосалата

Тя е идеалната разядка за всичко рибно

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
2’ Подготовка
8’ Време за готвене
8 Порции
1 Трудност

Парченце хляб и сос от салата, яхнийка или от останалите на дъното на чиния с (вече бивше) ястие вкусотии. Чудно! Някои не си го признават, особено когато са на заведение, но всички обичаме да си топнем залъка и да оберем, каквото има там за обиране.

Можем да направим същото и с парченца риба, особено ако е панирана. В какво обаче да я топнем?

Снимка: iStock by Getty Images

На помощ идва тарамосалатата, която гърците често използват точно с тази цел. Тя е идеалната разядка за всичко рибно.

Ето и как да си я приготвим:

В една купа поставяме 300 г хляб на филии, чиято кора сме отстранили. Трябва да ги накиснем в литър водичка и да ги понамачкаме с ръце.

В друга дълбока купа разстиламе парче плат, така че краищата му да излизат извън ръбовете на съда и вътре сипваме накиснатия хляб.

Завиваме крайщата на парцала и усукваме така че хляба да стане на топка. Колкото повече усукваме, толкова повече вода ще изцедим от него, а познайте какво - точно това е и целта.

В блендер поставяме две скилидки чесън и една глава лук, по възможност червен. Пасираме до получаването на хомогенна смес. Имайте предвид, че от лука ще излезе доста вода, затова с пасираната микстура с чесъна правим същия "пиниз" като този с хляба. Завиваме в кърпа и изцеждаме чрез усукване, за да отцедим излишната вода.

Връщаме сместа в блендера и към нея прибавяме следните неща: намачкания хляб, 200 г хайвер от треска, настърганата кора и сока от 3 лимона и млян черен пипер (1 ч.л.). Миксираме добре всички продукти.

Добавяме 100 г зехтин екстра върджин и 200 г олио и миксираме пак. Сместа трябва да стане доста пухкава и да не е много рядка.

Снимка: iStock by Getty Images

Сервираме в не много дълбока чиния и поръсваме с малко зехтин, а отгоре нареждаме 7-8 едри маслини. Поръсваме с черен пипер и накъсани листа от прясна мащерка.

Необходимите продукти, накратко:

  • 300 г хляб, на филии (без кората)
  • 1 л вода
  • 2 скилидки чесън
  • Глава червен или кромид лук
  • Черен пипер
  • 200 г хайвер от треска
  • 3 лимона
  • Зехтин
  • Олио
  • 8 едри маслини
  • Прясна мащерка

Снимка: iStock by Getty Images

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън черен пипер червен лук фолио прясна мащерка лимон хляб вода маслини

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче