Парченце хляб и сос от салата, яхнийка или от останалите на дъното на чиния с (вече бивше) ястие вкусотии. Чудно! Някои не си го признават, особено когато са на заведение, но всички обичаме да си топнем залъка и да оберем, каквото има там за обиране.
Можем да направим същото и с парченца риба, особено ако е панирана. В какво обаче да я топнем?
На помощ идва тарамосалатата, която гърците често използват точно с тази цел. Тя е идеалната разядка за всичко рибно.
Ето и как да си я приготвим:
В една купа поставяме 300 г хляб на филии, чиято кора сме отстранили. Трябва да ги накиснем в литър водичка и да ги понамачкаме с ръце.
В друга дълбока купа разстиламе парче плат, така че краищата му да излизат извън ръбовете на съда и вътре сипваме накиснатия хляб.
Завиваме крайщата на парцала и усукваме така че хляба да стане на топка. Колкото повече усукваме, толкова повече вода ще изцедим от него, а познайте какво - точно това е и целта.
В блендер поставяме две скилидки чесън и една глава лук, по възможност червен. Пасираме до получаването на хомогенна смес. Имайте предвид, че от лука ще излезе доста вода, затова с пасираната микстура с чесъна правим същия "пиниз" като този с хляба. Завиваме в кърпа и изцеждаме чрез усукване, за да отцедим излишната вода.
Връщаме сместа в блендера и към нея прибавяме следните неща: намачкания хляб, 200 г хайвер от треска, настърганата кора и сока от 3 лимона и млян черен пипер (1 ч.л.). Миксираме добре всички продукти.
Добавяме 100 г зехтин екстра върджин и 200 г олио и миксираме пак. Сместа трябва да стане доста пухкава и да не е много рядка.
Сервираме в не много дълбока чиния и поръсваме с малко зехтин, а отгоре нареждаме 7-8 едри маслини. Поръсваме с черен пипер и накъсани листа от прясна мащерка.
Необходимите продукти, накратко:
- 300 г хляб, на филии (без кората)
- 1 л вода
- 2 скилидки чесън
- Глава червен или кромид лук
- Черен пипер
- 200 г хайвер от треска
- 3 лимона
- Зехтин
- Олио
- 8 едри маслини
- Прясна мащерка