Кой е най-добрият начин да си приготвим каймата за кюфтетата? Дали ще е свинска, дали телешка или кайма смес, няма особено значение, защото методите за нейното овкусяване са едни и същи, но са и няколко на брой.
Нека ги сравним.
Кайма с хляб:
Добавянето на накиснат във вода или прясно мляко хляб е най-класическият похват, когато става дума за подготвянето на каймата. Така кюфтетата стават по-пухкави и сочни. По този начин, обаче, те стават и по-тежки и засищащи.
Ако използваме галета:
Галетата е доста добър заместител в случай, че не разполагаме с хляб у дома. А и безспорно обогатява вкуса на каймата по свой собствен начин ѝ придава загадъчен чар. Проблемът с нея обаче е, че ако каймата преседи малко повече в хладилника, галетата ще направи нашите кюфтета много по-сухи. Това е така, защото тя има свойството да попива влагата.
Овесените ядки:
Не е толкова популярен метод при правенето на каймата, но със сигурност овесените ядки правят кюфтетата ни много по-питателни заради фибрите, които се съдържат в тях. Когато овкусяваме мляното месо е нужно само да добавим около 100 г от тях на 500 г кайма (тук, разбира се, няма да се спираме на останалите подправки) и да оставим сместа в хладилника за около час.
Лошото при тях е, че ако забравим заготовката по-дълго време, ядките ще я накарат да пусне солидно количество течност и така ще се развали текстурата на кюфтетата.
Чисто мляно месо:
Това е най-доброто решение за случаите, в които сме решили да си правим хамбургер с телешки кюфтета. Тук имаме участието и на съответните питки, така че ако добавим хляб в каймата, бургерите ни ще станат прекалено тежки за стомаха. Ако обаче искаме пухкави кюфтенца, трябва да избягваме този похват, тъй като резултатът обикновено е малко по-сухо месо, което използвано в комбинация с други продукти е вкусно, но като основно ястие няма да ни се понрави.
Кайма с хлебна сода и домати:
Доста хитър начин да направим кюфтетата си пухкави и вкусни без изобщо да добавяме хляб, галета или овесени ядки. И тук, разбира се, има малка уловка - ако каймата постои повече време без да я използваме, содата ще промени вкуса ѝ в нежелана посока.
С настърган печен нахут:
Нахутът се използва и за направата на хумус - вкус, който всеки познава. Така и по-лесно ще обясним предимството на това да го добавим и в каймата си. А именно така кюфтетата стават доста по-интересни на вкус. От друга страна, не всеки ще хареса вкуса на хрупкавите парченца в месото, така че има риск да докараме няколко бръчки по челото на някои от гостите на масата ни.
В заключение:
Сякаш най-добрият и най-популярният метод за овкусяване и приготвяне на мляното месо си остава първият - с използването на хляб. А какви други съставки ще сложим, зависи изцяло от въображението ни. Дали това ще е яйце, много или минимално количество подправки - няма никакво значение, защото основната спойка между всички тях е самият хляб.