Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Салата "Слънце" от кюфтета и кебапчета

Атрактивно плато, което е винаги звездата на трапезата

От Юлиян Илиев
Юлиян Илиев

Това месно-зеленчуково плато със сигурност ще бъде хитът на вашето парти или барбекю. Гостите ще бъдат изумени от креативността и усилията, вложени в създаването му, докато се наслаждават на всяка хапка. В много краища на страната обаче не му казват "плато", а го наричат шеговито салата "Слънце". Така, всеки който не знае какво представлява това ястие, очаква да му поднесат салата, а всъщност на масата се приземява нещо коренно различно. Но изненадата винаги е приятна.

Снимка: iStock by Getty Images

Симпатичните кебапчета и сочните кюфтета се комбинират прекрасно с хрупкавата зелена салата и освежаващите домати, краставици и червен лук. Гарнитурата от пържени картофи добавя допълнителен вкус, докато цеденото кисело мляко балансира тежкия вкус на скарата. Всичко, което ще ви трябва, е една мноооого голяма кръгла тава, а останалото е старание и търпение.

Необходими продукти:

 • 3-4 кюфтета, печени на скара
 • 20-25 кебапчета, печени на скара
 • Зелена салата, накъсана на едро
 • Луканка, нарязана на тънко
 • 2-3 домата, на полукръгчета
 • 2 краставици, на едро
 • 5 репички, на полумесеци
 • 2 чушки, на тънки ивици
 • 1 голяма глава червен лук, на полумесеци
 • 200 г пържени картофи
 • 100 г цедено кисело мляко
 • Пресен магданоз, за украса

Как се реди салатата:

 1. В центъра на тавата се слага чашката или купичката с цеденото кисело мляко, в която гостите ще си топят кебапчетата. Капва се малко зехтин и се слага стръкче пресен магданоз за украса.
 2. В съда се нареждат зелените салати, накъсани на едри парчета, така че да покрият дъното. Отгоре се нахвърлят репичките, чушките и луканката, така че да има по цялото плато. Не е нужно да се редят в дадена форма.

  Снимка: iStock by Getty Images

 3. Около този дресинг се подреждат кюфтетата. Всичко това представлява центъра на нашето "слънце".
 4. От там вече се подреждат по интересен начин доматите и краставиците, така че да имитират лъчите на самото слънце. Редят се от центъра, към ръба на тавата. Тук няма правила, трябва да проявите въображение и да отпуснете фантазията си. Важното е накрая да се вижда, че е текла мисъл и е имало старание.
 5. Отгоре, нарязаните полумесеци червен лук се стискат в шепа, за да се разпаднат отделните слоеве от зеленчука и се разпределят на случаен принцип върху останалите продукти. Накратко, където паднат, но трябва да покриват цялата салата, за да е всичко красиво.
 6. Най-забавната част е с подреждането на кебапчетата. Те вече ще представляват същинските лъчи на слънцето и единственото условие е да са подредени на равни разстояния едно от друго. Всичко това се поръсва с много ситно нарязан пресен магданоз.
 7. Накрая, за повече цвят, по ръба на тавата се реди обръч от пържените картофи. Цветът им имитира много добре този на греещото слънце, така че те са перфектният завършек на тази кулинарна фантазия.
 8. Сервирайте с препечен хляб, ледена бира или за табиетлиите - изстудена ракийка.

Да ви е сладко на вас и на вашите гости! Наздраве!

 

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин сол червен лук домати краставици магданоз кюфтета пържене кебапчета картофи чушки