Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Изкуството на беления домат

С включена рецепта за салата "София окръг"

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
15’ Подготовка
5’ Време за готвене
1 Порции
2 Трудност

Много хора се борят с беленето на пресни домати. Независимо дали става въпрос за салата капрезе, доматен сос или гарнитура за бургер, овладяването на тази техника може значително да подобри вашите кулинарни творения.

Какво ще ви е необходимо:

  • Пресни домати
  • Остър нож
  • Дъска за рязане
  • Купа за отпадъци (за отстраняване на люспи)
  • Чиста кърпа или кухненска хартия

Снимка: iStock by Getty Images

Стъпка 1: Подготовка

Преди да започнете, уверете се, че разполагате с остър нож и чиста дъска за рязане. Това ще направи работата ви по-ефективна и най-вече безопасна. Освен това, поставете малък съд за отпадъците, та да ви е под ръка.

Стъпка 2: Нарежете върха на домата

Внимателно отрежете горната част на домата, точно под дръжката. Това ще ви осигури стабилна основа, върху която да работите, за да не се търкаля зеленчукът по дъската за рязане.

Стъпка 3: Кръстосаният разрез

Поставете домата върху дъската с отрязаната страна надолу. Използвайки добре заточено ножче с остър връх, направете кръстообразен разрез в ципата, като започнете от върха и стигнете почти до дъното. Уверете се, че не режете твърде дълбоко.

Стъпка 4: Гореща вода (не е задължително)

По желание можете леко да потопите домата в гореща вода за около 10-15 сек. Това ще помогне за отпускане на кожата и улесняване на беленето. След накисване, извадете зеленчука с решетъчна лъжица или шпатула, за да не се изгорите.

Стъпка 5: Самото белене

С помощта на палеца и показалеца внимателно издърпайте кожата по направените разрези. Тя трябва да се отделя лесно. Ако срещнете съпротива, използвайте ножа, за да направите още няколко плитки разреза, където е необходимо.

Стъпка 6: Отстранете сърцевината

Можете да я премахнете заедно със семките ако искате, като използвате същия нож или просто ги нарежете на ситно и ги добавите към някой аламинут, а месестата част да използвате за салата.

Стъпка 7: Почистете и изплакнете

Накрая изплакнете обелените домати под студена вода, за да отстраните всички останали частици кожа или семки. Подсушете ги с чиста кърпа или кухненска хартия. И сте готови.

Снимка: iStock by Getty Images

А сега и една любопитна рецепта с белени домати.

Става дума за салата "София окръг".  Тя всъщност е вид шопска салата, но с малко по-различно наименование. Тук ви предлагаме нашия вариант на рецептата, но оригиналът, където е сътворено и закачливото ѝ име, можете да опитате само в Snobs Foodbar&Cafe в София на адрес ул. "Николай Коперник" 26.

Необходими продукти:

  • 150 г белени домати, нарязани
  • 75 г краставица, нарязана
  • 75 г печени чушки, нарязани
  • 50 г червен лук, нарязан
  • 50 г натрошено краве сирене
  • 30 г черни маслини без костилки
  • 1 с.л. олио
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 с.л. нарязан пресен магданоз
  • Сол и черен пипер на вкус

Как да си я приготвите:

  1. В голяма купа смесете нарязаните домати, нарязаната краставица, нарязаните и обелени печени чушки, червения лук и обезкостените маслини.
  2. В по-малкък съд разбийте зехтина, и лимоновия сок заедно с малко сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте ги добре.
  3. Излейте дресинга върху зеленчуците.
  4. Опитайте опитайте за сол. Украсете с натрошеното сирене и поръсете с наситнения магданоз.
  5. Сервирайте салатата охладена и я поднесете с чашка ракия.

Дайте оценка:

Тагове: сол черен пипер олио червен лук домати краставици пресен магданоз лимонов сок краве сирене маслини печени чушки

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче