С повишаването на температурите навън започваме все по-упорито да търсим по-лека и освежаваща храна.
В тази ситуация краставицата се нарежда на едно от челните места сред зеленчуците заради нейното високо съдържание на вода и способност да разхлади тялото. Чудесно е, че през лятото я има в изобилие и можем да се възползваме от нея по най-различни начини, освен в таратор и в шопска салата.
Днес ще ви направим точно такова предложение, което ще внесе разнообразие в ежедневното ви меню в горещите дни, като основен герой ще бъде продълговатият зеленчук със зелен цвят.
Салатата от краставици и сирене може да звучи простичко, но с няколко изненадващи подобрения е способна да ви завладее от първата хапка. Тя е едновременно свежа, леко пикантна, хрупкава и нежна към небцето. Характерът ѝ е толкова благ, че си подхожда с почти всяко друго ястие, както и с всякакъв вид месо и риба.
Какви са ключовите съставки
Краставици от сорт "Гергана": Благодарение на тънката кора, хрупкавата текстура и мек, сладък вкус, този сорт краставици са идеалният избор за тази салата.
Качествено краве сирене: На тази рецепта ѝ отива сирене с по-висок процент масленост. То придава лека кремообразност и ще ви зареди с полезните за тялото протеини.
Прясна мента: Сложете я както в салатата, така и отгоре преди да я поднесете. Тази билка е като естествен спътник на краставицата, придавайки ѝ още по-голяма свежест, но си отива чудесно и със сиренето.
Шамфъстък: Добрата салата има контрасти в текстурата. Точно тези ядки добавят идеална хрупкавост. Можете да изберете осолени или неосолени. И двата варианта са подходящи.
Как да я приготвите
Смачкайте необелени краставиците, като ги увиете в свежо фолио и ги ударите отгоре с плоската страна на чук за месо или с по-тежък тиган. Целта е да се разпукат, а не да станат на пюре. След това ги нарежете на парчета.
Осолете краставиците с морка сол и ги оставете в хладилника за 30 мин. Тя ще извлече част от влагата им и ще ги направи още по-хрупкави.
Нарежете лук шалот (отива си повече с тази салата, тъй като е с по-деликатен вкус) на тънко и го смесете с лимонов сок. Той също трябва да преседи малко, за да се маринова.
Извадете купа, в която мислите да сервирате салатата. Сложете първо накълцаните мента и шамфъстък, след което натрошеното сирене и лука. Когато краставиците са готови, прибавете и тях и разбъркайте. Поръсете с още мента, полейте със струйка зехтин, ако искате, след това поднесете.
Насладете се на свежестта на тази салата пак и пак.
Необходими продукти за 4 до 6 порции:
- Около 1 кг краставици сорт "Гергана"
- 1 и 1/4 чаени лъжички смляна морска сол
- Сокът от 1 среден лимон
- 1 глава шалот
- 150 г краве сирене с висока масленост
- 1 малка връзка прясна мента
- Шепа почистен от черупките шамфъстък
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 чаена лъжичка сумак
- Черен пипер на вкус