Кашкавалът и различните видове сирена могат да придадат доста по-богат вкус на много от любимите ни супи, като у нас това не е обичайна практика, но нека се вдъхновим от световната кухня, за да очароваме близките и приятелите с нещо, което досега не са опитвали.
Крем супа от броколи с чедър: Тя е идеална за студените зимни дни. Броколите се варят до омекване, след което се пасират заедно с малко сметана и подправки. За финал се добавя настърган чедър, който придава наситен вкус и кремообразна текстура.
Картофена супа с пармезан: Класическата рецепта може да бъде обогатена с ароматния пармезан. Картофите се варят до готовност, след което се пюрират и се добавят лук, моркови и целина. Накрая ястието се поръсва обилно с настърган пармезан.
Супа от тиква с горгонзола: Това е, както се казва, една неочаквано добра комбинация. Тиквата се пече във фурната, след което се смесва с телешки или зеленчуков бульон и се пасира. Добавя се малко сметана и накрая супата се разбърква с натрошена горгонзола, която цели да придаде леко пикантен и кремообразен вкус.
Гъбена супа с моцарела: Гъбите се задушават с лук и чесън, след което се добавя зеленчуков бульон и се оставят да къкрят. След като гъбите омекнат, супата се пасира и се добавя настъргана моцарела, която придава мекота и леко сладък вкус.
Френска лучена с швейцарско сирене: Лукът се карамелизира бавно в масло, след което се добавя бульон и всичко се оставя да къкри. Супата се сервира гореща, покрита с крутони и щедро количество настъргано швейцарско сирене, което се разтапя и образува златиста коричка.
Спаначена супа с рикота: Спанакът се задушава с чесън и лук, след което се добавя зеленчуков бульон и супата се оставя да покъкри за 15-20 мин. Пасира се и се добавя малко сметана. Накрая се разбърква с натрошена рикота, която дава леко кисел вкус.
Пилешка супа с краве сирене: Месото се вари с моркови, целина и лук. След като всичко омекне, се добавя натрошеното сирене, което прави ястието приятно солено. А ако ще използвате рецептата за закуска, можете да накъсате парчета хляб и да ги накиснете в супата. И така ще имате една много вкусна попара.