Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Крем супа от тиква, авокадо и крутони от нахут

Сложните рецепти, които си струват времето

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
15’ Подготовка
90’ Време за готвене
7 Порции
3 Трудност

Тиквата е символ на есен, цвят, здраве и - в жаргонния изказ - на простота. Затова ви предлагаме една доста проста, но и трудна, даже пипкава за изпълнение рецепта. Резултатът, обаче, е несравним и определено си заслужава.

Необходими продукти:

  • 500 гр. парчета от тиква
  • Сол
  • Червен пипер
  • Зехтин
  • Чесън
  • Корен от целина
  • Морков
  • Червен лук (1 глава)
  • Праз лук (1 стрък)
  • 1 брой червена чушка
  • Захар
  • Сушена мащерка
  • Черен пипер
  • Ябълков оцет
  • Тиквичка (1 брой)
  • Авокадо (1 брой)
  • Лимонов сок
  • Паста от пържен боб
  • Песто сос
  • Доматено пюре
  • Пушен червен пипер
  • Телешки бульон - 2 кубчета
  • Дафинов лист
  • Нахут - 1 консерва
  • 500 мл. прясно мляко
  • 100 мл. сметана за готвене
  • Естрагон
  • Кориандър
  • Индийско орехче
  • Кимион
  • Твърдо италианско сирене
  • Микс от гъби

Начин на приготвяне:

  1. Взимаме няколко парчета тиква и ги поръсваме обилно със сол и червен пипер. Поставяме върху всяко парче по една едра скилидка чесън и заливаме с няколко капки зехтин. Печем в загрята на максимална степен фурна за около 30 мин..

    Снимка: Юлиян Илиев

  2. В нажежен тиган капваме буквално 3 капки зехтин и поставяме два резена корен от целина. Целта е да овъглим парчетата от зеленчука. Обръщаме от всяка страна до достигане на желания резултат.

    Снимка: Юлиян Илиев

  3. През това време си нарязваме един морков, глава червен лук и стрък праз лук на едро.

    Снимка: Юлиян Илиев

  4. Нарязваме една червена чушка, посоляваме я и оставяме настрана.

    Снимка: Юлиян Илиев

  5. Вадим парчетата от корена на целина от тигана и си ги отделяме в една чинийка настрани. Забърсваме тигана с кухненска хартия, връщаме го на котлона и го поливаме с 3 с.л. зехтин - за предпочитане е да е гръцки и да е Extra-Virgin. Запържваме нарязаните зеленчуци като ги поръсваме с 2 с.л. захар, малко сушена мащерка, черен пипер, сол и няколко капки ябълков оцет. Разтръсваме тигана, намаляме огъня до средна степен и оставяме да се пържи.

    Снимка: Юлиян Илиев

  6. Добавяме нарязаните чушки и 4-5 скилидки чесън.

    Снимка: Юлиян Илиев

  7. Докато нещата в тигана се запържват, е време да си подготвим една тиквичка и едно авокадо. Обелваме ги с белачка за картофи, а самите зеленчуци нарязваме на едри кубчета.

    Снимка: Юлиян Илиев

  8. Поливаме ги с малко лимонов сок.

    Снимка: Юлиян Илиев

  9. Обелките от авокадото и тиквичката преместваме в една малка купа и ги накисваме в сок от 1-2 лимона, за да не изсъхнат и потъмнеят. Те ще ни трябват за по-късно. "Stay tuned..."

    Снимка: Юлиян Илиев

  10. Приготвяме си следните продукти - паста от пържен боб, песто сос и малко, но гъсто на консистенция, доматено пюре.

    Снимка: Юлиян Илиев

  11. Добавяме тези продукти в тигана при зеленчуците и разбъркваме. Пържим на умерен огън около 3 мин.

    Снимка: Юлиян Илиев

  12. Настава време да добавим и останалите неща - няколко дафинови листа, разтворен телешки бульон и пушен сладък червен пипер.

    Снимка: Юлиян Илиев

  13. Докато нещата в тигана играят своята игра, е време да измием под течаща чешмяна вода една консерва нахут. Измиваме и оставяме да изсъхне.

    Снимка: Юлиян Илиев

  14. Отстраняваме тигана от котлона и поставяме дълбока тенджера. Когато тя загрее добре, изливаме малко зехтин и надробяваме парчетата тиква вътре с помощта на дървена лъжица. Запържваме на умерен огън и добавяме няколко скилидки чесън, скълцани на едро. Пържим така около 3 мин.

    Снимка: Юлиян Илиев

  15. Съдържанието на тигана добавяме в тенджерата. Изливаме около половин литър прясно мляко и малко течна сметана за готвене. Подправяме с естрагон, кимион, кориандър и индийско орехче.

    Снимка: Юлиян Илиев

  16. Поставяме и парчетата прегорен корен от целина и оставяме сместа да поври около 10 мин. След това ги изваждаме и пасираме останалата консистенция с пасатор (може и да я прехвърлим в кухненски робот за по-лесно).

    Снимка: Юлиян Илиев

  17. Време е да се допитаме до местните власти относно аромата на гозбата. Ако "властите" са в полузаспало състояние, значи всичко е наред с нашата творба.

    Снимка: Юлиян Илиев

  18. В една тава поставяме вече поизсъхналия нахут. Поръсваме с риган, естрагон, червен пипер, черен пипер, сол, мащерка и зехтин. Печем във фурната за около 30 мин.

    Снимка: Юлиян Илиев

  19. Използваме това време да настържем малко твърдо италианско сирене в тенджерата. Поръсваме с черен пипер от мелничка и оставяме да къкри, за да се разтопи сиренето.

    Снимка: Юлиян Илиев

  20. От същото сирене си правим няколко тънки ленти с помощта на белачка за картофи.

    Снимка: Юлиян Илиев

     

  21. В един тиган си запържваме микс от екзотични гъби по наш избор и вкус. Пържим около 5 мин. в зехтин.

    Снимка: Юлиян Илиев

Сервираме по следния начин: супата разливаме в купи. Гарнираме с резените от тиквички и авокадо, които по-рано накиснахме в лимонов сок. Поставяме малко от гъбите, малко магданоз и копър, малко от крутоните от нахут, малко течна сметана за готвене, резените сирене, малко черен пипер и малко зехтин. Поднасяме вряло и свежо.

BLOMUS Купичка Ro - 9 см.

Азиатската естетика се среща със скандинавския дизайн!

 

ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Тагове: зехтин сол черен пипер червен пипер дафинов лист моркови целина ябълков оцет червени чушки тиквички прясно мляко индийско орехче лимонов сок доматено пюре

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче