Тиквата е символ на есен, цвят, здраве и - в жаргонния изказ - на простота. Затова ви предлагаме една доста проста, но и трудна, даже пипкава за изпълнение рецепта. Резултатът, обаче, е несравним и определено си заслужава.
Необходими продукти:
- 500 гр. парчета от тиква
- Сол
- Червен пипер
- Зехтин
- Чесън
- Корен от целина
- Морков
- Червен лук (1 глава)
- Праз лук (1 стрък)
- 1 брой червена чушка
- Захар
- Сушена мащерка
- Черен пипер
- Ябълков оцет
- Тиквичка (1 брой)
- Авокадо (1 брой)
- Лимонов сок
- Паста от пържен боб
- Песто сос
- Доматено пюре
- Пушен червен пипер
- Телешки бульон - 2 кубчета
- Дафинов лист
- Нахут - 1 консерва
- 500 мл. прясно мляко
- 100 мл. сметана за готвене
- Естрагон
- Кориандър
- Индийско орехче
- Кимион
- Твърдо италианско сирене
- Микс от гъби
Начин на приготвяне:
- Взимаме няколко парчета тиква и ги поръсваме обилно със сол и червен пипер. Поставяме върху всяко парче по една едра скилидка чесън и заливаме с няколко капки зехтин. Печем в загрята на максимална степен фурна за около 30 мин..
- В нажежен тиган капваме буквално 3 капки зехтин и поставяме два резена корен от целина. Целта е да овъглим парчетата от зеленчука. Обръщаме от всяка страна до достигане на желания резултат.
- През това време си нарязваме един морков, глава червен лук и стрък праз лук на едро.
- Нарязваме една червена чушка, посоляваме я и оставяме настрана.
- Вадим парчетата от корена на целина от тигана и си ги отделяме в една чинийка настрани. Забърсваме тигана с кухненска хартия, връщаме го на котлона и го поливаме с 3 с.л. зехтин - за предпочитане е да е гръцки и да е Extra-Virgin. Запържваме нарязаните зеленчуци като ги поръсваме с 2 с.л. захар, малко сушена мащерка, черен пипер, сол и няколко капки ябълков оцет. Разтръсваме тигана, намаляме огъня до средна степен и оставяме да се пържи.
- Добавяме нарязаните чушки и 4-5 скилидки чесън.
- Докато нещата в тигана се запържват, е време да си подготвим една тиквичка и едно авокадо. Обелваме ги с белачка за картофи, а самите зеленчуци нарязваме на едри кубчета.
- Поливаме ги с малко лимонов сок.
- Обелките от авокадото и тиквичката преместваме в една малка купа и ги накисваме в сок от 1-2 лимона, за да не изсъхнат и потъмнеят. Те ще ни трябват за по-късно. "Stay tuned..."
- Приготвяме си следните продукти - паста от пържен боб, песто сос и малко, но гъсто на консистенция, доматено пюре.
- Добавяме тези продукти в тигана при зеленчуците и разбъркваме. Пържим на умерен огън около 3 мин.
- Настава време да добавим и останалите неща - няколко дафинови листа, разтворен телешки бульон и пушен сладък червен пипер.
- Докато нещата в тигана играят своята игра, е време да измием под течаща чешмяна вода една консерва нахут. Измиваме и оставяме да изсъхне.
- Отстраняваме тигана от котлона и поставяме дълбока тенджера. Когато тя загрее добре, изливаме малко зехтин и надробяваме парчетата тиква вътре с помощта на дървена лъжица. Запържваме на умерен огън и добавяме няколко скилидки чесън, скълцани на едро. Пържим така около 3 мин.
- Съдържанието на тигана добавяме в тенджерата. Изливаме около половин литър прясно мляко и малко течна сметана за готвене. Подправяме с естрагон, кимион, кориандър и индийско орехче.
- Поставяме и парчетата прегорен корен от целина и оставяме сместа да поври около 10 мин. След това ги изваждаме и пасираме останалата консистенция с пасатор (може и да я прехвърлим в кухненски робот за по-лесно).
- Време е да се допитаме до местните власти относно аромата на гозбата. Ако "властите" са в полузаспало състояние, значи всичко е наред с нашата творба.
- В една тава поставяме вече поизсъхналия нахут. Поръсваме с риган, естрагон, червен пипер, черен пипер, сол, мащерка и зехтин. Печем във фурната за около 30 мин.
- Използваме това време да настържем малко твърдо италианско сирене в тенджерата. Поръсваме с черен пипер от мелничка и оставяме да къкри, за да се разтопи сиренето.
- От същото сирене си правим няколко тънки ленти с помощта на белачка за картофи.
- В един тиган си запържваме микс от екзотични гъби по наш избор и вкус. Пържим около 5 мин. в зехтин.
Сервираме по следния начин: супата разливаме в купи. Гарнираме с резените от тиквички и авокадо, които по-рано накиснахме в лимонов сок. Поставяме малко от гъбите, малко магданоз и копър, малко от крутоните от нахут, малко течна сметана за готвене, резените сирене, малко черен пипер и малко зехтин. Поднасяме вряло и свежо.