Френската лучена супа дава възможност на лука да се превърне от една проста съставка в звездата на ястието. Който вече я е опитвал, знае, че под бълбукащото запечено сирене се крие карамелизираният главен герой, призван да развълнува всяко небце, докоснало се до него.
Дори да ви се струва трудно, днес ще ви покажем колко лесно може да си приготвите тази класическа за френската кухня супа у дома, за която ще са ви необходими единствено няколко глави лук, бульон, вино, масло и сирене "Грюер". Преди да се усетите ще впечатлите близките си с невероятен вкус и визия на трапезата.
Първо, нека разгледаме по-подробно за какво трябва да внимавате при подбирането на основните продукти:
- Лукът: Той трябва да е жълт, тъй като има идеалният баланс между сладост и лютивост, които го правят правилния избор за тази рецепта.
- Бульонът: Супата винаги е добра основа, която да подсилите с домашно приготвен бульон. Но и да си купите готов от магазина, не е лоша идея. Добре е той да не е с добавена сол, за да може по-лесно да контролирате този вкус, тъй като грюерът е доста солено сирене. В класическата рецепта се използва телешки костен бульон. Ако обаче не консумирате месо и животински продукти, заменете го със зеленчуков.
- Виното: На места ще срещнете различни предложения за нужното вино за тази рецепта, като основната му цел е да деглазира тигана. Някои залагат на червените, а други - на белите сортове. В рецептата, която прочутата Джулия Чайлд споделя, тя предпочита бялото вино, тъй като вкусът му не е толкова натрапчив и се балансира добре с този на лука.
- Сиренето: Грюерът е солен, с остър вкус и се разтапя чудесно, което го прави перфектното сирене за тази рецепта. Освен това се съчетава много добре с телешкия бульон.
- Хлябът: Тук без колебание ще посочим френската багета. С нейната хрупкава коричка и мека вътрешност тя се превръща в абсорбираща вкусовете хлебна гъба, благодарение на която ще получите истинска завършеност, щом се докосне до небцето ви.
И още няколко съвета:
Преди да започнете да готвите тази рецепта ви съветваме да се сдобиете с тенджера с дебело дъно, тъй като има голяма опасност лукът да загори, а заради това да се промени цялостният вкус. В нея ще имате по-голям контрол над процеса и ще избегнете неприятен краен резултат. Ако все пак използвате тенджера с тънко дъно, бъдете изключително внимателни и регулирайте температурата на котлона.
- Как да нарежете лука: Срежете почистените глави лук наполовина по дължина, след което направете същото още веднъж. Това ще направи супата по-лесна за ядене, без да се налага да се борите с дълги и оплетени едно в друго парчета лук. Нарежете го на полумесеци, но не прекалено тънко.
- Карамелизирайте лука бавно в маслото, като разбърквате от време на време, за да покафенее равномерно. Между разбъркванията слагайте капак на тенджерата. Това ще помогне за по-бързото сготвяне на лука и задушаването му, което ще освободи още повече неговия аромат.
- Добавете бульона и оставете да къкри: Целта тук отново е същата - да се освободят ароматите. Течността ще се оцвети в цвета на карамелизирания лук и супата ще стане по-гъста.
- Не пропускайте да запечете сиренето: Може тази стъпка да ви се стори излишна, но всъщност е повече от съществена. Разпределете супата в купички, поръсете с грюера, сложете върху него две филийки франзела, след което завършете отново със сиренето. Запечете го във фурната на програма "грил" и се насладете на феерия от вкусове.
Какви продукти ще са ви необходими:
- 3-4 големи глави жълт лук
- 4 с.л. масло
- 5 стръка мащерка
- 2 дафинови листа
- 1 и ½ ч.л. сол
- ¼ ч.л. черен пипер
- 1 с.л. брашно
- 230 мл сухо бяло вино
- 1.5 л костен телешки бульон/или друг
- 2 с.л. коняк или бренди
- 220 г сирене "Грюер"
- Френска багета
Начин на приготвяне:
- Нарежете лука по описания по-горе начин.
- Разтопете маслото в тенджера с дебело дъно на среден огън.
- Добавете лука и мащерката, дафиновите листа, солта и черния пипер. Разбъркайте добре, покрийте съда с капак и гответе за 5 мин. Направете същото отново след 5 мин.
- Махнете капака окончателно, но продължавайте да разбърквате от време на време, а когато лукът започне да покафенява, правете го по-често. Това ще ви отнеме около 30-40 мин. През цялото време внимавайте лукът да не загори и обирайте добре дъното.
- Прибавете брашното и разбъркайте, за да се позапече. Следва да увеличите котлона на средна към висока степен. Добавете виното и с дървена лъжица хубаво оберете всички частици по дъното. Течността трябва да се намали наполовина. Махнете и изхвърлете стръкчетата мащерка.
- Сипете бульона, разбъркайте и оставете да къкри. Ако е необходимо, намалете температурата на котлона. Гответе супата около 25-30 мин., докато се сгъсти леко и лукът изплува на повърхността. Добавете брендито/коняка в последните 5 мин.
- Щом супата е готова, извадете и изхвърлете дафиновите листа. Разпределете я между термоустойчиви купички, поръсете с 1 с.л. от грюера, поставете отгоре 2 филийки от франзелата, след което поръсете с още от сиренето. За да ви е по-лесно, сложете купичките в плоска тава.
- Запечете сиренето във фурна на програма "грил", докато се разтопи.
- Поднесете веднага.