Френската лучена супа - класика, обвита в разкош и неустоим вкус. Тя съчетава в себе си сладък карамелизиран лук, богат телешки бульон, а за финал - разтопено сирене върху хрупкав хляб.
Списъкът на съставките може да е кратък, но приготвянето на тази супа изисква търпение и внимание. Затова, преди да извадите тенджерата вижте най-често срещаните грешки, които е възможно да допуснете в тази не сложна и изключително изтънчена рецепта.
Не карамелизирате лука правилно
Именно карамелизираният лук е акцентът на тази супа. Тук могат да се объркат две неща - или да го изгорите, или да го оставите недосготвен, така че в този момент отдайте изцяло вниманието си на лука. В този първоначален етап от рецептата ще ви е нужно търпение, защото ще ви отнеме около час, но накрая ще бъдете възнаградени с тъмен, равномерно карамелизиран лук.
Не припирайте процеса на готвене
Има много супи, които може да приготвите бързо. Френската лучена обаче не е сред тях. Ако бързате, ще трябва да се сбогувате с огромно количество вкус. Времето е ключовата съставка, която прави тази супа толкова впечатляваща.
Използвате грешен съд
За разлика от други рецепти, ако се захванете да приготвяте тази лучена супа, ще трябва да се съобразите с вида на тенджерата. Тя трябва да е с по-широко дъно, за да може лукът да има пространство да се карамелизира равномерно.
Не пропускайте препечения хляб с разтопеното сирене
Френската лучена супа сякаш губи част от разкоша си, ако към нея не бъде поднесена онази запечена филия, с разтопено сирене грюер върху нея. Тя е триумфът и грандиозният завършек на тази класическа рецепта, затова не я пропускайте за нищо на света.