Когато за първи път се появи пърженият сладолед в България, което се случи заедно с отварянето на китайските ресторанти, беше меко казано впечатляващо.
Пърженето и сладоледът са две сами по себе си несъвместими неща. Но с подходящата панировка се оказва, че всичко е възможно.
Според някои източници, пърженият сладолед се появява за първи път в ресторант в Япония през 60-е години на миналия век, замислен като десерт. В САЩ е популярен също в мексиканските заведения, но без това да има никакво значение, приготвеният по този начин сладолед е повече от атракция както за очите, така и за сетивата.
Тайната в тази рецепта са крие зад дебелата панировка, обвита около топките студено лакомство. Така то се запазва непокътнато и остава с почти същата температура, с която е извадено от камерата. Финалният резултат е хрупкава, гореща коричка и студен сладолед.
Панировката се състои най-вече от сместа на белтъци и захар. Тя действа като защитен слой, предпазващ чудесно сладоледа от разтапяне.
Когато приготвите тези пържени топчета, полейте ги с течен шоколад, карамелен сос или мед за още по-голяма наслада.
Необходими продукти:
- 800 г ванилов сладолед
- 2 ч.ч. натрошен корнфлейкс
- 1 ч.ч. кокосови стърготини
- 4 супени лъжици канела
- 3 белтъка
- 2 супени лъжици захар
- Олио за пържене
- Течн шоколад, карамелен сос или мед за гарниране
Начин на приготвяне:
- Поставете шест топки сладолед, всяка около 8 см в диаметър, върху плоска тава, застлана с лист хартия за печене. Замразете ги за поне 2 часа или докато стегнат много.
- В плитка купа смесете трохите корнфлейкса, кокоса и канелата.
- Оваляйте замразените топки сладолед в сухата смес. Поставете ги обратно в тавата и замразете отново за поне 30 минути.
- В купа разбийте белтъците със захарта, докато сместа стане твърда.
- Потопете сладоледените топки в яйчената смес, след което отново оваляйте в сухите съставки. Внимавайте да няма непокрити участъци.
- Замразете отново за 1 час. Междувременно охладете средно голяма купа или чиния в хладилника.
- Загрейте толкова олио, колкото да покрие изцяло сладоледените топки, в средно голяма тенджера. Температурата трябва да бъде около 190 градуса.
- Поставете охладената чиния до тигана. Извадете една по една топка сладолед от фризера. Бързо потопете в горещото масло, докато панировката стане хрупкава и златиста. Ще ви отнеме не повече от 8 до 10 секунди.
- Извадете пържения сладолед от сгорещеното олио с решетъчна лъжица и наредете топките върху охладената чиния.
- Сервирайте ги веднага с желания от вас топинг.