Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Да си приготвим пържен сладолед у дома в няколко лесни стъпки

Повече от интересен десерт, с който ще впечатлите всеки


Когато за първи път се появи пърженият сладолед в България, което се случи заедно с отварянето на китайските ресторанти, беше меко казано впечатляващо.

Пърженето и сладоледът са две сами по себе си несъвместими неща. Но с подходящата панировка се оказва, че всичко е възможно.

Според някои източници, пърженият сладолед се появява за първи път в ресторант в Япония през 60-е години на миналия век, замислен като десерт. В САЩ е популярен също в мексиканските заведения, но без това да има никакво значение, приготвеният по този начин сладолед е повече от атракция както за очите, така и за сетивата.

Тайната в тази рецепта са крие зад дебелата панировка, обвита около топките студено лакомство. Така то се запазва непокътнато и остава с почти същата температура, с която е извадено от камерата. Финалният резултат е хрупкава, гореща коричка и студен сладолед.

Панировката се състои най-вече от сместа на белтъци и захар. Тя действа като защитен слой, предпазващ чудесно сладоледа от разтапяне.

Когато приготвите тези пържени топчета, полейте ги с течен шоколад, карамелен сос или мед за още по-голяма наслада.

Необходими продукти:

  • 800 г ванилов сладолед
  • 2 ч.ч. натрошен корнфлейкс
  • 1 ч.ч. кокосови стърготини
  • 4 супени лъжици канела
  • 3 белтъка
  • 2 супени лъжици захар
  • Олио за пържене
  • Течн шоколад, карамелен сос или мед за гарниране

Начин на приготвяне:

  1. Поставете шест топки сладолед, всяка около 8 см в диаметър, върху плоска тава, застлана с лист хартия за печене. Замразете ги за поне 2 часа или докато стегнат много.
  2. В плитка купа смесете трохите корнфлейкса, кокоса и канелата.
  3. Оваляйте замразените топки сладолед в сухата смес. Поставете ги обратно в тавата и замразете отново за поне 30 минути.
  4. В купа разбийте белтъците със захарта, докато сместа стане твърда.
  5. Потопете сладоледените топки в яйчената смес, след което отново оваляйте в сухите съставки. Внимавайте да няма непокрити участъци.
  6. Замразете отново за 1 час. Междувременно охладете средно голяма купа или чиния в хладилника.
  7. Загрейте толкова олио, колкото да покрие изцяло сладоледените топки, в средно голяма тенджера. Температурата трябва да бъде около 190 градуса.
  8. Поставете охладената чиния до тигана. Извадете една по една топка сладолед от фризера. Бързо потопете в горещото масло, докато панировката стане хрупкава и златиста. Ще ви отнеме не повече от 8 до 10 секунди.
  9. Извадете пържения сладолед от сгорещеното олио с решетъчна лъжица и наредете топките върху охладената чиния.
  10. Сервирайте ги веднага с желания от вас топинг.

Дайте оценка:

Тагове: сладолед

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче