Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Живот по френски: Три от най-популярните ястия на Франция

Нека си припомним рецептите и техните вълнуващи истории


Когато заговорим за френска кухня е неизбежно да не притворим блажено очи и да не помечтаем да посетим едни от най-впечатляващите места в страната, където да се насладим на прелестни ястия и превъзходни вина.

Не случайно Франция става известна с храната си, защото - да си го кажем направо - тя е повече от вкусна. Затова нека си припомним някои от класическите рецепти за френската кухня, както и историите, благодарение на които и днес продължаваме да им се наслаждаваме.

Милфьой - Всеки, който го е опитал веднъж, иска да повтаря отново и отново

Този класически френски десерт се отличава с нежни слоеве бутер тесто и вкусен крем. Една от първите документирани рецепти се появява в кулинарната книга Le Cuisinier François от 1651 г., написана от Франсоа Пиер де ла Варен. В нея се описва техниката на приготвяне на бутер тесто и сглобяването на десерта.

През XVIII и XIX век милфьой става популярен сред френската аристокрация и буржоазия, след като се появява в менюто на известни парижки кафенета и сладкарници.

Картофи фондан - Изключително лесни за приготвяне и много вкусни

Погледнете ли в кулинарната история на света, бързо ще разберете едно - французите определено знаят как да приготят картофи.

От огретен до картофи Анна, във всичките им ястия с този кореноплоден зеленчук ще откриете перфектния баланс между текстури и богатството на вкуса. Такъв е случаят и с картофите фондан, които имат зашеметяващо апетитен външен вид, приготвят се с основни съставки и отнемат по-малко от час от подготовката им до масата.

Думата "фондан" от френски език означава "топящ се", което описва достатъчно добре ястието. След като картофите се запържат, те биват задушени в масло, бульон, чесън и пресни билки. Накрая сосът се превръща в сиропирано течно злато, завършващо по деликатен начин ястието. Сами може да си представите вкусовете, които след това се разгръщат в устата ви.

Рататуй - Добрият вкус се крие в простата храна

Когато чуете "Рататуй", предполагаме, че първото нещо, което излиза в главата ви е мишокът Реми и неговият кулинарен талант. Популярният анимационен филм обаче носи името на лека зеленчукова яхния, съдържаща в себе си любими летни зеленчуци.

Нейните дълбоки корени произлизат от кулинарните традиции на слънчевия Прованс в Южна Франция. Ястието описва добре непретенциозния живот в този район на страната, изобилстващ от вкусна храна, съдържаща жаркото лято във всяка хапка.

Произходът на Рататуй може да бъде проследен до XVIII в. Той е олицетворението на онзи период от годината, когато градините са пълни с най-различни видове свежи зеленчуци, събрали в себе си богатството на слънчевите лъчи. След време яхнията се превръща в символ на провансалската кухня и се разпространява с лекота както във Франция, така и в целия свят.

Дайте оценка:

Тагове: Френско

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче