Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Рататуй: Зеленчуков разкош от сърцето на Южна Франция

Ястието е доказателство, че добрият вкус се крие в простата храна


Колкото по-топло става времето навън, толкова тялото ни започва да има нужда от лека храна, която обаче да е вкусна и достатъчно питателна. Заради високите температури в летните месеци някои хора дори губят апетита си, а храненето се превръща в истинско предизвикателство. Ето защо въпросът не бива да бъде пренебрегван и да се търсят начини за разрешаването му.

Когато чуете "Рататуй", предполагаме, че първото нещо, което излиза в главата ви е мишокът Реми и неговият кулинарен талант. Популярният анимационен филм обаче носи името на лека зеленчукова яхния, съдържаща в себе си любими летни зеленчуци.

Нейните дълбоки корени произлизат от кулинарните традиции на слънчевия Прованс в Южна Франция. Ястието описва добре непретенциозния живот в този район на страната, изобилстващ от вкусна храна, съдържаща жаркото лято във всяка хапка.

Произходът на Рататуй може да бъде проследен до XVIII в. Той е олицетворението на онзи период от годината, когато градините са пълни с най-различни видове свежи зеленчуци, събрали в себе си богатството на слънчевите лъчи. След време яхнията се превръща в символ на провансалската кухня и се разпространява с лекота както във Франция, така и в целия свят.

Независимо дали се сервира като основно ястие или гарнитура, Рататуй е доказателство, че красотата и богатият вкус се крият в простата храна, която може да предизвика тържество на сетивата.

Преди да сервирате зеленчуковата яхния, оставете я настрани, след като я свалите от котлона. Така вкусовете ще имат възможност да се разгърнат. Препечете хубав хляб или вземете топъл от близката пекарна. Гарантираме ви, че няма да съжалявате.

Нека видим как да приготвите това прочуто френско ястие у дома.

Рататуй

Необходими продукти:

  • Около 500 г патладжани, обелени и нарязани на по-едри кубчета
  • Сол
  • Зехтин
  • 2 чушки, различни цветове, нарязани на едри кубчета
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 6 скилидки чесън, почистени и наситнени
  • 1 кг домати, нарязани на средно големи кубчета
  • 2 тиквички, нарязани на едри кубчета
  • ½ чаша червено вино
  • 2 стръка прясна мащерка
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. сух розмарин
  • 3 с.л. пресен босилек, накълцан

Начин на приготвяне:

  1. Сложете нарязания патладжан в купа, поръсете го добре със сол и го оставете да престои за 20 мин., за да излезе горчивината му. След това го подсушете с кухненска хартия.
  2. В голяма тенджера загрейте 2 с.л. зехтин на средна температура на котлона. Прибавете в него лука и гответе за около 5 мин., докато стане полупрозрачен.
  3. При него изсипете чушките. Разбърквайте редовно и гответе до омекване.
  4. Добавете чесъна, доматите, тиквичките, патладжана, виното и мащерката. Подправете с черния и червения пипер, розмарина и солта.
  5. Увеличете котлона до средно висока степен и оставете яхнията да заври за около 5 мин., като през това време я разбъркайте един-два пъти. Намалете температурата, покрийте с капак и оставете да къктри за около 20 мин.
  6. Когато ястието е готово, свалете го от котлона, опитайте го на сол и при необходимост посолете. Завършете с щедра струйка зехтин. Отгоре поръсете с пресния босилек.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън лук червени чушки тиквички патладжан

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче