Необходими продукти:
- 250 г брашно
- 1 пакетче суха мая (7 г)
- 150 мл топла вода
- 1 ч.л. захар
- 1/2 ч.л. сол
- 2 с.л. зехтин
За чесновото масло за намазване на хлебчетата:
- 50 г меко масло
- 2-3 скилидки чесън (пресовани или настъргани)
- 1 с.л. ситно нарязан магданоз
- щипка сол
Начин на приготвяне:
- В купа смесете топлата вода със захарта и маята. Разбъркайте леко и оставете настрана за 5-10 минути, докато маята се активира и започне да образува пяна. Добавете брашното, солта и зехтина. Омесете меко и еластично тесто. Покрийте го с чиста кърпа и оставете да втаса на топло място за около 40 минути.
- След като тестото удвои обема си, прехвърлете го върху леко набрашнена повърхност. Разделете го на 8 равни части и оформете малки топчета. Подредете ги върху хартия за печене.
- За глазурата смесете мекото масло с чесъна, магданоза и щипката сол. Разбъркайте до получаване на ароматна паста. С помощта на четка или лъжица намажете всяко хлебче с част от чесновата смес.
- Загрейте еърфрайъра на 160°C. Подредете хлебчетата в кошницата, като оставите малко разстояние между тях, за да не се слепят при печене. Печете около 10-12 минути, докато придобият златист цвят и апетитна коричка. Ако е нужно, печете на два пъти.
- Извадете хлебчетата, докато са още топли, и при желание ги намажете допълнително с останалото чесново масло. Сервирайте веднага.