Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Милфьой - десертът, кръстен на величието на Наполеон

Всеки, който го е опитал веднъж, иска да повтаря отново и отново

Милфьой, известен също като десерт "Наполеон", е класически френски десерт, който се отличава с нежни слоеве бутер тесто и вкусен крем. Историята на този десерт се простира назад във времето и е обвита в мистерия, но е известно, че е създаден през XVII или XVIII век във Франция. Mille-feuille, както се изписва на френски, в превод означава "хиляда листа", което се отнася до многобройните слоеве на бутер тестото.

Първоначалният вариант на милфьоя е бил сравнително прост, състоящ се от бутер тесто и конфитюр. С времето рецептата се развива, като са добавени различни видове кремове, най-често яйчен крем или крем "Шантили". В някои страни, като Италия и Русия, по време на Наполеоновите войни този десерт е известен под името "Наполеон", но има и местни вариации.

Снимка: iStock by Getty Images

Една от първите документирани рецепти за милфьой се появява в кулинарната книга Le Cuisinier François от 1651 г., написана от Франсоа Пиер де ла Варен. В книгата се описва техниката на приготвяне на бутер тесто и сглобяването на десерта. През XVIII и XIX век милфьой става популярен сред френската аристокрация и буржоазия, след като се появява в менюто на известни парижки кафенета и сладкарници.

Развитието на технологиите и по-специално на производството на бутер тесто е от ключово значение за популярността на десерта. Изобретяването на механични машини за разточване на тесто значително улеснява процеса на приготвянето му и прави десерта достъпен за по-широк кръг от хора.

Снимка: Unsplash

В различни региони на Франция и по света съществуват множество вариации на милфьоя. В някои случаи се добавят местни съставки като плодове, ядки или шоколад. Във Великобритания например десертът от многолистно тесто е известен като vanilla slice и често се сервира с плодови конфитюри или желе.

Днес милфьой е обект на различни кулинарни експерименти. Шеф-готвачи от цял свят създават модерни версии на класическия десерт, включвайки нетрадиционни вкусове и текстури. Някои от тях използват солени съставки, за да създадат интересни контрасти, докато други се фокусират върху минимализиране на захарта и използването на по-здравословни съставки.

Милфьой е символ на изисканост и изтънченост във френската кулинарна традиция. Той е задължителен елемент в менюто на много изискани ресторанти и сладкарници, както във Франция, така и по света. Десертът е популярен избор за празненства и специални поводи, благодарение на впечатляващия си външен вид и богатия си вкус.

Снимка: Unsplash

Историята на този класическия френски милфьой е пример за това как един простичък десерт може да се превърне в кулинарна икона, благодарение на креативността и уменията на поколения сладкари. И до днес той продължава да бъде обичан от хората по целия свят.

А сега нека видим как да си приготвите милфьой сами у дома.

Необходими продукти:

  • 500 г бутер тесто
  • 500 мл прясно мляко
  • 120 г захар
  • 4 жълтъка
  • 40 г царевично нишесте
  • 1 ванилия
  • Пудра захар за поръсване
  • Пресни плодове или сладко за декорация (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. В купа разбийте жълтъците със захарта, докато станат светложълти и пухкави. Добавете царевичното нишесте и разбъркайте добре.
  2. В тенджера загрейте млякото с ванилията, докато започне да кипи. Бавно добавете млякото към жълтъчната смес, като непрекъснато разбърквате, за да предотвратите пресичане.
  3. Върнете сместа в тенджерата и гответе на среден огън, като непрекъснато разбърквате, докато кремът се сгъсти. Оставете го да се охлади, но покрийте повърхността с прозрачно фолио, за да не се образува коричка.
  4. Загрейте фурната до 200°C. Разточете бутер тестото и го нарежете на три равни части. Печете всяка част върху хартия за печене за около 15 минути, или докато стане златисто кафява. Оставете да изстине.
  5. Поставете една част от изпеченото тесто върху плоска чиния. Разстелете равномерно крем върху тестото. Поставете втората част тесто отгоре и повторете с крема. Завършете с третата част тесто.
  6. Поръсете с пудра захар и украсете с пресни плодове или сладко по желание. Нарежете милфьоя на порции и сервирайте охладен.

Дайте оценка:

Тагове: Френско яйца бяла захар пудра захар ванилия прясно мляко царевично нишесте бутер тесто