Печената чушка е вечен хит у нас, особено в края на лятото и началото на есента. Толкова я обичаме, че не пропускаме да се запасим с този прост деликатес и за през зимата, като го затворим в буркани. Сладкият печен червен зеленчук обаче е залегнал и в кулинарните традиции на много други кухни по света, така че нека се спрем на някои от тях. Ястията са много сходни с вкуса на българската кулинария, ето защо си заслужава да им се обръне внимание.
От Бангладеш
Това ястие включва пържени резени патладжан и бамя, смесени с ароматен сос от кисело мляко, кориандър и подправки като кимион, куркума и гарам масала. Печените чушки, нарязани на едро, играят решаваща роля тук, добавяйки допълнителна дълбочина към вкуса на гозбата.
Къри с печени чушки и риба
Шри Ланка е известна със своето изобилие от морски дарове, както и с кърито като рецепта, навлязла в кулинарните традиции на островната държава. Специалитетът, който ще разгледаме съчетава най-доброто от двете вселени - крехки филета от риба, задушени в ароматен сос от домати, лук, чесън и, разбира се, съчетани с печени чушки. Ястието се овкусява с уникална смес от подправки като смлян карамфил, кардамон и кимион, което го прави истинска фиеста за сетивата.
Класика от Мексико
Моле позоле е традиционно мексиканско ястие, приготвено от варена царевица, свинско месо и богат сос Моле. Печените чушки са съществена част от него, придавайки му отличителен вкус. Сосът се приготвя чрез смилане на чушките, заедно с други съставки като люти чушлета, какао, канела и смлян карамфил. Резултатът е едно сложно, но хармонично ястие, което е едновременно засищащо и освежаващо.
Пиле по индийски
Печените чушки влизат в действие тук, като добавят сладост и дълбочина към това ястие със запържени пилешки филенца, овкусени с черен пипер, кимион, къри и чили. От чушките пък се прави сос, с който месото се маринова доъплнително. Ястието се поднася върху канапе от ориз и се поръсва със свежи зелени билки.
Филипинска свежест
Адобо е национално ястие във Филипините, състоящо се от мариновани продукти. Най-често се използват свинско, пилешко или морски дарове. Най-разпространената версия обаче включва телешко месо, задушено в оцет, соев сос, чесън и, познахте - печени чушки. Те придават на гозбата отличителен, но и много балансиран вкус.
Японска салата
Тя се състои от тънко нарязани печени чушки, комбинирани с пресен лук, джинджифил и уасаби. Прави се и дресинг от соев сос и сладко оризово вино. Това предястие е отлично за края на лятото и за есента.
Печените чушки наистина са универсален продукт, способен да вдъхне живот дори на най-обикновените рецепти. Изпробвайте някоя от посочените по-горе идеи и обогатете запаса си от кулинарни хрумки, с които да зарадвате близките.