Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Ястия с печени чушки от световната кулинария

Много са близки до нашия вкус и не са за изпускане

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Печената чушка е вечен хит у нас, особено в края на лятото и началото на есента. Толкова я обичаме, че не пропускаме да се запасим с този прост деликатес и за през зимата, като го затворим в буркани. Сладкият печен червен зеленчук обаче е залегнал и в кулинарните традиции на много други кухни по света, така че нека се спрем на някои от тях. Ястията са много сходни с вкуса на българската кулинария, ето защо си заслужава да им се обръне внимание.

От Бангладеш

Това ястие включва пържени резени патладжан и бамя, смесени с ароматен сос от кисело мляко, кориандър и подправки като кимион, куркума и гарам масала. Печените чушки, нарязани на едро, играят решаваща роля тук, добавяйки допълнителна дълбочина към вкуса на гозбата.

Снимка: iStock by Getty Images

Къри с печени чушки и риба

Шри Ланка е известна със своето изобилие от морски дарове, както и с кърито като рецепта, навлязла в кулинарните традиции на островната държава. Специалитетът, който ще разгледаме съчетава най-доброто от двете вселени - крехки филета от риба, задушени в ароматен сос от домати, лук, чесън и, разбира се, съчетани с печени чушки. Ястието се овкусява с уникална смес от подправки като смлян карамфил, кардамон и кимион, което го прави истинска фиеста за сетивата.

Снимка: iStock by Getty Images

Класика от Мексико

Моле позоле е традиционно мексиканско ястие, приготвено от варена царевица, свинско месо и богат сос Моле. Печените чушки са съществена част от него, придавайки му отличителен вкус. Сосът се приготвя чрез смилане на чушките, заедно с други съставки като люти чушлета, какао, канела и смлян карамфил. Резултатът е едно сложно, но хармонично ястие, което е едновременно засищащо и освежаващо.

Снимка: iStock by Getty Images

Купете тигани

За любителите на домашната кухня, всичко е в детайлите - готвенето се превръща в удоволствие, когато разполагате с правилния тиган

Пиле по индийски

Печените чушки влизат в действие тук, като добавят сладост и дълбочина към това ястие със запържени пилешки филенца, овкусени с черен пипер, кимион, къри и чили. От чушките пък се прави сос, с който месото се маринова доъплнително. Ястието се поднася върху канапе от ориз и се поръсва със свежи зелени билки.

Снимка: iStock by Getty Images

Филипинска свежест

Адобо е национално ястие във Филипините, състоящо се от мариновани продукти. Най-често се използват свинско, пилешко или морски дарове. Най-разпространената версия обаче включва телешко месо, задушено в оцет, соев сос, чесън и, познахте - печени чушки. Те придават на гозбата отличителен, но и много балансиран вкус.

Японска салата

Тя се състои от тънко нарязани печени чушки, комбинирани с пресен лук, джинджифил и уасаби. Прави се и дресинг от соев сос и сладко оризово вино. Това предястие е отлично за края на лятото и за есента.

Печените чушки наистина са универсален продукт, способен да вдъхне живот дори на най-обикновените рецепти. Изпробвайте някоя от посочените по-горе идеи и обогатете запаса си от кулинарни хрумки, с които да зарадвате близките.

Дайте оценка:

Тагове: риба бяло вино чесън кориандър къри карамфил домати свинско телешко пиле пилешко чили оцет Индийско Мексиканско Японско какао люти чушки червени чушки канела кисело мляко джинджифил патладжан соев сос ориз кимион куркума царевица кардамон кромид лук печени чушки бамя