Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Съвършени български предястия, идеални за мастика

Ако това е любимата ви напитка, вижте кои мезета й ходят най-добре

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Мастиката е известна със своя уникален вкус и освежаващ ефект и затова е отличен избор за лятото. Често се консумира с мезета или предястия, които допълват богатия ѝ аромат и осигуряват перфектната комбинация от вкусове. Нека разгледаме някои от най-добрите мезета за тази анасонова напитка, включително една креативна рецепта за мастикови чушки.

Снимка: iStock by Getty Images

Сирене и катък: Отлично си пасват с мастиката. Катъкът поднесете в купичка и го поръсете с няколко капки зехтин или олио. Сиренето нарежете на плочки, полейте ги с олио и ги поръсете с червен пипер.

Кисели краставички: Много си пасват с твърд алкохол, а хубавото е, че се намират свободно и през лятото по магазините.

Други мариновани зеленчуци: Ако са ви останали туршии, те също много си отиват с любимата анасонова напитка.

Печени чушки: Сладкият им вкус ги прави перфектното мезе за мастиката. Поръсете ги с малко оцет и наситнен чесън.

Бахур: Идеален е на сол и се сервира студен. Ако го обичате, сложете и малко от него на трапезата.

Свински пържоли: Не влизат много в категорията на предястията, но могат спокойно да се нарежат и като мезе. Мариновайте ги за 24 часа в кисело мляко, сол, черен пипер, пушен червен пипер, зехтин и чесън. Изпечете ги на скара или тиган.

Всички сме запознати с класиката от диня, пълнена с мастика, но ето и едно по-нестандартно мезе.

Снимка: iStock by Getty Images

Мастикови чушки: Срежете две чушки през средата и им махнете семките. Поставете ги в купа и ги залейте с една малка мастика. Оставете ги в хладилника за час или в камерата за 20 мин. Нарежете ги на ситно и ги поднесете с натрошено сирене, 1 с.л. крема сирене, зехтин и червен пипер.

Няколко съвета за консумацията на мастика, за да е преживяването истинско удоволствие:

  • Мнозина смятат, че мстиката съдържа анасон, но това не е съвсем вярно. Тя се прави с анетол. Затова, никога не я сипвайте в пластмасови чашки (като онези еднократните за кафе), защото анетолът е вещество, което разяжда пластмасата. Не за друго, ами ще ви замине питието.
  • И тъй като тук говорим за силно алкохолно питие, за да не ви боли глава на другата сутрин, пробвайте да пиете мастиката не на кристали, а като си я сипете топла и добавите няколко бучки лед и/или малко студена вода.

Консумирайте с удоволствие и мярка, подлагайте обилно с мезета, да ви е сладко и наздраве!

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън червен пипер свинско форма за лед оцет пушен червен пипер крема сирене чушки кисело мляко кисели краставички краве сирене сирене диня мастика бахур печени чушки туршия

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче