Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

От тефтера на баба: Няколко месни мезета за раздумка на по чашка

В компанията на приятели е най-сладко


Колкото и в момента времето да прилича повече на идващата пролет, отколкото на отиващата си есен, съвсем скоро ще дойдат и малко по-студени дни, които ще ни принудят да си поостанем вкъщи, особено вечер. 

По стара традиция в този период от годината българите обичаме да има с какво да си мезим ракията и виното. Когато са домашни обаче, мезелъкът трябва да е на изключително високо ниво. Какво да направим, просто така си ни кара отвътре.

Днес ще ви срещнем с рецептите на няколко характерни за българската трапеза месни мезета - лесни за приготвяне и не изискващи кой знае какви усилия от ваша страна (все пак не искаме да ви изтезаваме, а да донесем удоволствие на небцето ви).

Всичките тези ястия са ви добре познати, особено ако сте почитатели на нашенските гозби или обичате да посещавате ресторанти с традиционно българско меню. Сега ще имате възможността да ги приготвите и у дома, да поканите любимите си приятели и да споделите интересни истории на по чашка от домашните питиета.

Снимка: iStock by Getty Images

 

Черен дроб с праз

Необходими продукти:

  • 500 г свински черен дроб
  • 200 г праз лук (около 1 стрък)
  • 2 люти чушки
  • 100 мл вино
  • 60 г свинска мас
  • 1 ч.л. червен пипер
  • Сол на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Дробът се попарва с вряща вода. Нарязва се на парченца и се слага в разтопената на котлона свинската мас заедно с червения пипер, ситно нарязаните люти чушки и праза.
  2. Сипва се малко вода, колкото да покрие продуктие, залива се с виното и се задушава на слаб огън, докато остане "на мазнина".

Катино мезе

Необходими продукти:

  • 500 г свинско месо
  • 50 г лук (една глава), нарязана на ситно
  • 150 г гъби, нарязани на ситно
  • 60 мл олио или 65 г масло
  • Сол, черен пипер и лимонов сок на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Свинското се нарязва на парченца. Задушава се в мазнината с малко вода, докато почти омекне.
  2. Прибавят се лукът и гъбите, поливат се с още малко вода, посоляват се и се задушават, докато омекнат и те.
  3. Месото и зеленчуците се поръсват с черния пипер и лимоновия сок и се поднасят топли.

Яйца с пържена сланина и пиперки

Необходими продукти:

  • 500 г зелени чушки
  • 100 г лук (една-две глави)
  • 200 г солена сланина
  • 5 яйца

Начин на приготвяне:

  1. Сланината се нарязва и се изпържва до златисто.
  2. Към нея се прибавят ситно нарязанитее лук и чушки и се задушават, докато останат "на мазнина".
  3. Сипват се и яйца, предварително разбити, и се разбърква до готовност на яйцата.

Дайте оценка:

Тагове: праз свинско яйца гъби черен дроб

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче