Колкото и в момента времето да прилича повече на идващата пролет, отколкото на отиващата си есен, съвсем скоро ще дойдат и малко по-студени дни, които ще ни принудят да си поостанем вкъщи, особено вечер.
По стара традиция в този период от годината българите обичаме да има с какво да си мезим ракията и виното. Когато са домашни обаче, мезелъкът трябва да е на изключително високо ниво. Какво да направим, просто така си ни кара отвътре.
Днес ще ви срещнем с рецептите на няколко характерни за българската трапеза месни мезета - лесни за приготвяне и не изискващи кой знае какви усилия от ваша страна (все пак не искаме да ви изтезаваме, а да донесем удоволствие на небцето ви).
Всичките тези ястия са ви добре познати, особено ако сте почитатели на нашенските гозби или обичате да посещавате ресторанти с традиционно българско меню. Сега ще имате възможността да ги приготвите и у дома, да поканите любимите си приятели и да споделите интересни истории на по чашка от домашните питиета.
Черен дроб с праз
Необходими продукти:
- 500 г свински черен дроб
- 200 г праз лук (около 1 стрък)
- 2 люти чушки
- 100 мл вино
- 60 г свинска мас
- 1 ч.л. червен пипер
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Дробът се попарва с вряща вода. Нарязва се на парченца и се слага в разтопената на котлона свинската мас заедно с червения пипер, ситно нарязаните люти чушки и праза.
- Сипва се малко вода, колкото да покрие продуктие, залива се с виното и се задушава на слаб огън, докато остане "на мазнина".
Катино мезе
Необходими продукти:
- 500 г свинско месо
- 50 г лук (една глава), нарязана на ситно
- 150 г гъби, нарязани на ситно
- 60 мл олио или 65 г масло
- Сол, черен пипер и лимонов сок на вкус
Начин на приготвяне:
- Свинското се нарязва на парченца. Задушава се в мазнината с малко вода, докато почти омекне.
- Прибавят се лукът и гъбите, поливат се с още малко вода, посоляват се и се задушават, докато омекнат и те.
- Месото и зеленчуците се поръсват с черния пипер и лимоновия сок и се поднасят топли.
Яйца с пържена сланина и пиперки
Необходими продукти:
- 500 г зелени чушки
- 100 г лук (една-две глави)
- 200 г солена сланина
- 5 яйца
Начин на приготвяне:
- Сланината се нарязва и се изпържва до златисто.
- Към нея се прибавят ситно нарязанитее лук и чушки и се задушават, докато останат "на мазнина".
- Сипват се и яйца, предварително разбити, и се разбърква до готовност на яйцата.