Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Мезе за бира или узо: Кюфтенца от риба тон

Свежо лятно изкушение за морско настроение

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
5’ Подготовка
15’ Време за готвене
6 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 160 г риба тон
  • Зехтин
  • 1 глава кромид лук, наситнен
  • 1 стрък праз, наситнен
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • 1 с.л. галета
  • 1 с.л. джоджен
  • Настърганата кора от 1 лимон
  • 1 яйце
  • Брашно
  • Олио
  • Чери домати, за гарнитура
  • Бейби спанак, за гарнитура
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Оцет
  • Чеснов сос, за гарнитура

Начин на приготвяне:

  1. На силен огън се загрява тиган с незалепващо покритие и в 2 с.л. зехтин се задушават лукът, чесънът и празът. След 3 мин. зеленчуците се прехвърлят в купа и се оставят да поизстинат.
  2. Кората от лимон, черният пипер, солта, джодженът, яйцето и отцедената риба тон се добавят в същата купа и всичко се смесва до получаване на хомогенна смес.
  3. От нея се оформят кюфтенца, които се овалват в брашно и се потапят в тиган с нагорещено олио. Пържат се за около 5 мин. или докато не хванат златиста коричка.
  4. После се изваждат върху кухненска хартия, за да се отцедят.
  5. Сервират се с разполовени чери домати и листа от бейби спанак, поръсени с малко зехтин, оцет и сол. Сервира се и чеснов сос.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън розмарин олио чери домати праз оцет лимон яйца джоджен бейби спанак галета риба тон кромид лук брашно