Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

От тефтера на баба: Три вида туршии с вкус като от едно време

Хрупкави, ароматни и невероятно вкусни


Няма по-вкусно от зимнината на баба в онези студени зимни дни, когато домашният уют е предпочитан пред разходките навън. Ето тогава хрупкавата туршийка е повече от добро и разнообразно попълнение към ястията на трапезата.

Днес ще ви представим три варианта на незаменимата леко кисела зимнина, с които моментално ще си спомните вкуса на детството.

Туршия от печени чушки

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 10 кг червени чушки
  • 1.5-2 л 6% оцет
  • Около 1 л олио
  • 2 връзки магданоз
  • Сол на вкус
  • 5-6 глави чесън (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Чушките се изпичат, обелват и почистват от семето. Поставят се в достатъчно голям съд и се заливат със заливка от оцета и солта.
  2. След 3-4 часа се изваждат и се отцеждат добре в цедка. Нарежда се в голям буркан, като се поръсват с олио и наситнените магданоз и чесън.
  3. Накрая се заливат с останалото олио, затваря се добре и се съхранява на хладно и проветриво място.

Сурова туршия

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти за буркан, с вместимост 800 г:

  • 200 г червени камби (3 бр.)
  • 100 г моркови (2 бр.)
  • 50 г целина (1/4 глава)
  • 100 г карфиол (1/10 от главата)
  • 1 с.л. сол
  • 1 с.л. захар
  • 2-3 скилидки чесън
  • 4-5 зърна черен пипер
  • 6 с.л. оцет
  • 2 бр. аспирин
  • 1 клонче целина

Начин на приготвяне:

  1. Измийте и почистете зеленчуците. Нарежете ги, след което ги смесете и ги разпределете в бурканите.
  2. В тях сложете солта, захарта, чесъна, черния пипер, оцета, аспирина и клончето целина.
  3. Налейте в бурканите студена вода до 2 см от гърлото им. След половин час ги долейте до горе, затворете ги плътно с капачките и ги обърнете надолу, за да проверите дали капачките пропускат.
  4. Оставете бурканите на хладно място за по-малко от седмица, като ги разклащате през 1-2 дни.
  5. Приберете ги на хладно и проветриво място. Поставете ги отново с капачките надолу. Трайността на туршията е 2 години.

Кисели краставички

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти за 24 буркана, с вместимост 800 г:

  • 12 кг корнишони
  • 2 л оцет
  • 400 г сол
  • 300 г захар
  • 10 г черен пипер на зърна
  • 250 г кромид лук
  • Стръкчета копър
  • 6 л вода

Начин на приготвяне:

  1. Краставичките се измиват, почистват се от дръжките и се нареждат плътно в бурканите, на дъното на които са поставени по няколко зърна черен пипер, стръкчета от копъра и парченца от едро нарязания лук.
  2. Маринатата се приготвя като водата, заедно със захарта и солта, ври за 1-2 мин. Течността се охлажда и се смесва с оцета, след което се разпределя в бурканите с краставички.
  3. Готовите буркани се затварят с капачки и се стерилизират за 8 мин. (времето се смята, след като водата вече е завряла).

Дайте оценка:

Тагове: моркови целина пресен копър червени чушки чушки камби кисели краставички карфиол

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче