Няма по-вкусно от зимнината на баба в онези студени зимни дни, когато домашният уют е предпочитан пред разходките навън. Ето тогава хрупкавата туршийка е повече от добро и разнообразно попълнение към ястията на трапезата.
Днес ще ви представим три варианта на незаменимата леко кисела зимнина, с които моментално ще си спомните вкуса на детството.
Туршия от печени чушки
Необходими продукти:
- 10 кг червени чушки
- 1.5-2 л 6% оцет
- Около 1 л олио
- 2 връзки магданоз
- Сол на вкус
- 5-6 глави чесън (по желание)
Начин на приготвяне:
- Чушките се изпичат, обелват и почистват от семето. Поставят се в достатъчно голям съд и се заливат със заливка от оцета и солта.
- След 3-4 часа се изваждат и се отцеждат добре в цедка. Нарежда се в голям буркан, като се поръсват с олио и наситнените магданоз и чесън.
- Накрая се заливат с останалото олио, затваря се добре и се съхранява на хладно и проветриво място.
Сурова туршия
Необходими продукти за буркан, с вместимост 800 г:
- 200 г червени камби (3 бр.)
- 100 г моркови (2 бр.)
- 50 г целина (1/4 глава)
- 100 г карфиол (1/10 от главата)
- 1 с.л. сол
- 1 с.л. захар
- 2-3 скилидки чесън
- 4-5 зърна черен пипер
- 6 с.л. оцет
- 2 бр. аспирин
- 1 клонче целина
Начин на приготвяне:
- Измийте и почистете зеленчуците. Нарежете ги, след което ги смесете и ги разпределете в бурканите.
- В тях сложете солта, захарта, чесъна, черния пипер, оцета, аспирина и клончето целина.
- Налейте в бурканите студена вода до 2 см от гърлото им. След половин час ги долейте до горе, затворете ги плътно с капачките и ги обърнете надолу, за да проверите дали капачките пропускат.
- Оставете бурканите на хладно място за по-малко от седмица, като ги разклащате през 1-2 дни.
- Приберете ги на хладно и проветриво място. Поставете ги отново с капачките надолу. Трайността на туршията е 2 години.
Кисели краставички
Необходими продукти за 24 буркана, с вместимост 800 г:
- 12 кг корнишони
- 2 л оцет
- 400 г сол
- 300 г захар
- 10 г черен пипер на зърна
- 250 г кромид лук
- Стръкчета копър
- 6 л вода
Начин на приготвяне:
- Краставичките се измиват, почистват се от дръжките и се нареждат плътно в бурканите, на дъното на които са поставени по няколко зърна черен пипер, стръкчета от копъра и парченца от едро нарязания лук.
- Маринатата се приготвя като водата, заедно със захарта и солта, ври за 1-2 мин. Течността се охлажда и се смесва с оцета, след което се разпределя в бурканите с краставички.
- Готовите буркани се затварят с капачки и се стерилизират за 8 мин. (времето се смята, след като водата вече е завряла).