Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Висок холестерол: Какво да похапваме

Правилният хранителен режим може значително да помогне

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Високите нива на лош холестерол могат да бъдат сериозен здравословен проблем, който увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. За щастие, правилният хранителен режим може значително да помогне за намаляване на холестерола и подобряване на здравословното състояни. Ето някои храни, които са много полезни за хората, които имат този здравословен проблем.

  • Овесени ядки: Te са богати на разтворими фибри, които помагат за понижаване на лошиа холестерол.
  • Риба: Мазната риба като сьомга, скумрия и херинга е отличен източник на омега-3 мастни киселини. Тези мазнини не само понижават лошия, но и повишават нивата на добрия холестерол (HDL).
  • Ядки и семена: Бадеми, орехи, ленено семе и чиа семената са богати на ненаситени мазнини и фибри, които помагат за контролиране на холестерола. Те също така имат антиоксиданти и витамини, полезни за сърцето.
  • Плодове и зеленчуци: Особено тези с високо съдържание на пектин като ябълки, круши и цитрусови плодове, са отлични за понижаване на холестерола. Зеленчуците като броколи, спанак и моркови също са богати на фибри и антиоксиданти.
  • Бобови култури: Фасулът, лещата и грахът са богати на разтворими фибри и протеини, които помагат за регулиране на холестерола. Те съдържат магнезий и калий, така важни за здравето на сърцето.
  • Зехтин: Замяната на наситените мазнини с мононенаситени мазнини, като тези в зехтина, може да помогне за понижаване на холестерола. Зехтинът е богат на антиоксиданти и полифеноли, които допълнително подпомагат сърдечно-съдовото здраве.
  • Пълнозърнести храни: Продукти като кафяв ориз, киноа и пълнозърнест хляб са богати на фибри и други хранителни вещества, които помагат за регулирането на холестерола в допустимите норми. Те също така осигуряват дълготрайна енергия и чувство на ситост.
  • Авокадо: Ето един плод, който е богат на мононенаситени мазнини и фибри. Те помагат за понижаване на лошия и повишаване на добрия холестерол. Авокадото съдържа витамини и минерали, които подобряват сърдечното здраве.
  • Чесън: Той помага за понижаване на лошия холестерол и повишаване на добрия. Отличен е за кръвообращението и работата на сърцето.
  • Соя и соеви продукти: Соята и продукти като тофу и соево мляко съдържат изофлавони и протеини, които помагат за понижаване на лошия холестерол. Те също така са добър източник на омега-3 мастни киселини.

*Статията е с информативен характер и не замества консултацията със специалист.

Дайте оценка:

Тагове: риба зехтин скумрия ябълки портокал мандарина круша лимон бадеми боб зелен фасул орехи ориз авокадо чиа овесени ядки грах леща тофу сьомга ленено семе черен хляб

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче