Сушените домати са истинско съкровище в кулинарията, което предлага богат и интензивен нюанс и има способността да преобрази всяко ястие. Те са идеални за добавяне към различни ястия, като придават дълбочина към вкусова им. Нека видим къде можем най-успешно да ги използваме.
Салати
Добавете нарязани сушени домати към коя да е любима салата. Комбинират се чудесно с рукола, спанак или микс от зелени салати. Можете също така да ги смесите с маслини, сирене фета и малко зехтин за един по-средиземноморски вкус.
Паста
Сушените домати са перфектни за паста. Нарежете ги на тънки лентички и ги дбавете към готов доматен сос за спагети и лазаня. Те ще придадат лека сладост едва доловим кисел вкус, с което вашата паста ще стане неустоима.
Пици
Заместете чери доматите със сушени. Техният по-изразен вкус ще направи пицата ви по-интересна и запомняща се. Опитайте комбинацията със синьо сирене, чоризо и босилек.
Ризото
Направете си вкусно ризото с гъби и добавете нарязани сушени домати. Сладкият им вкус ще балансира землистия нюанс на гъбите.
Месни ястия
Пилешкото филе и телешкият стек са идеални за целта. Поставете парченца сушени домати върху месото преди да сложите ястието във фурната.
Омлети и фритати
С помощта на сушените домати закуската ви ще стане доста по-интересна и разнообразна.
Хляб и фокача
Независимо дали ще ги нарежете и ще ги сложите в тестото или ще ги поръсите върху хляба преди да го изпечете, със сигурност ще впечатлите близките и гостите с добавянето на сушени домати.
Дипове и разядки
Направете дип от крема сирене, сметана и нарязани сушени домати. Той е идеален за сервиране с хрупкав хляб или пръчици от гриловани зеленчуци.
Сосове
Особено подходящи в случая са сосовете за риба. Смесете сушените домати с малко зехтин, чесън и билки.
Десерти
Да, правилно прочетохте. Сушените домати могат да бъдат използвани дори в десерти. Добавете ги към шоколадови трюфели или различни видове кекс.