Необходими продукти:
- 500 г пилешки пържоли от бут
- 2-3 с.л. зехтин
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 зелена чушка
- 1 червена чушка
- 1 равна с.л. доматено пюре
- ½ ч.л. риган, изсушен
- 50 г бяло вино
- 100 г чери домати, сушени
- 50 г заквасена сметана
- сушени домати
- сол
- пипер
- пържени картофки (за гарнитура)
- пресен магданоз, нарязан на ситно
Начин на приготвяне:
- Поставете голям тиган на силен огън и го оставете да се загрее добре (около 15 мин.)
- Нарежете пилето на много малки ивици и го прехвърлете в тигана.
- Задушете пилето за 4-5 минути, докато се позачерви и обърнете парченцата с щипка, за да се изпече месото от всички страни.
- Лукът и чесънът се нарязват на ситно, а чушките - на лентички.
- Добавете 2 с.л. зехтин, щипка сол и малко черен пипер.
- Запържете всичко това за около 5-10 минути, като разбърквате често с помощта на дървена лъжица.
- Добавете доматеното пюре и ригана, деглазирайте тигана с виното и разбъркайте добре. Ако не знаете как да приложите тази техника, може да видите в статията долу.
- Сложете сушените чери домати и сметаната и разбъркайте отново.
- Махнете тигана от котлона. Поднесете ястието с гарнитура от пържени картофи и ситно нарязан магданоз.
Сушените домати са основата на това ястие, което съседите ни толкова обичат. Но ако не разполагате с такива, ето как можете да си ги направите и в домашни условия, за да си имате за цялата година: